Υπάρχουν στιγμές που οι λέξεις γίνονται φτωχές μπροστά στο μέγεθος της απώλειας. Ο Πάνος Ρούτσι μετέτρεψε την απελπισία του σε πράξη — βγήκε στο δρόμο, κρατώντας την κραυγή του στο σώμα του, ζητώντας την προσοχή ενός κράτους που φαίνεται να κοιμάται μπροστά σε αλήθειες που πονάνε. Βάλτε για μια στιγμή τον εαυτό σας στη θέση μιας μάνας που αντί για «σπίτι» ακούει μόνο «δικογραφία χωρίς απαντήσεις».
ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ
Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα ο πατέρας του 22χρονου Ντένις, Πάνος Ρούτσι στέκεται μπροστά από τη ελληνική Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος, σε απεργία πείνας και δίψας. Ο γιος του είναι ένα από τα 57 θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 συγκλονίζοντας τον Πανελλήνιο. Ο πατέρας ζητά με όση δύναμη του έχει απομείνει την εκταφή της σορού του παιδιού του — για να μάθει την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες.
Ο 22χρονος Ντένις, θύμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν βρέθηκε ποτέ. Παρά την ταυτοποίηση 52 σορών μέσω DNA, το όνομά του απουσιάζει από κάθε επίσημη λίστα θυμάτων ή τραυματιών.
Η φυσική παρουσία του Πάνου έχει μετατραπεί σε σύμβολο πένθους και διεκδίκησης δικαιοσύνης. Καθημερινά πολίτες σταματούν, τον αγκαλιάζουν, του δίνουν κουράγιο και φωνάζουν μαζί του ότι δεν θα επιτρέψουν η μνήμη των 57 να γίνει απλώς αριθμός.Σήμερα το απόγευμα δεκάδες σωματεία του πολιτισμού και άλλοι φορείς συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα σε ένδειξη συμπαράστασης. Στην κινητοποίηση καλούν δεκάδες σωματεία —σύμφωνα με ανακοινώσεις, περίπου 55 φορείς του χώρου του πολιτισμού— απαιτώντας να δοθούν εξηγήσεις για το κλείσιμο της ανάκρισης και την άμεση εξέταση των στοιχείων που, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν ενσωματωθεί στη δικογραφία.

Η εξαφάνιση του Ντένις παραμένει ανοιχτή πληγή για την οικογένεια και την κοινωνία, ενισχύοντας την ανάγκη για διαφάνεια, αλήθεια και απονομή δικαιοσύνης.
Στο πλευρό του Πάνου στάθηκε δημόσια και η Μαρία Καρυστιανού αλλά και άλλοι γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, δείχνοντας πως η κοινωνική αλληλεγγύη υπερβαίνει τα κομματικά ή επαγγελματικά πλαίσια. Συγγενείς των θυμάτων υπέγραψαν κοινή δήλωση στήριξης προς τον Πάνο Ρούτσι, επισημαίνοντας ότι «κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει» ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Αναρωτιούνται τι άλλο πρέπει να συμβεί για να εγκριθεί η εκταφή: «Να μετρήσουμε άλλο ένα θύμα, αυτή τη φορά έναν γονιό;» τονίζουν, και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα.

«Δεν τους πιστεύω πια. Δυόμιση χρόνια ψάχνουμε αλήθεια. Ψάχνω Δικαιοσύνη και το μόνο που αντικρίζω είναι κλειστές πόρτες και ψέματα» είχε δηλώσει ο πονεμένος πατέρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Παρά τη σοβαρή επιβάρυνση της υγείας του και την ιατρική παρακολούθηση, παραμένει αμετακίνητος η υπόσχεση που έδωσε στο παιδί του να βρει την αλήθεια τον σπρώχνει να συνεχίσει.
«Ήταν στο βαγόνι 5, θέση 22.»
Η υπόθεση των Τεμπών εξακολουθεί να είναι ανοιχτή πληγή για την κοινωνία. Οι οικογένειες ζητούν κάτι απλό αλλά θεμελιώδες αλήθεια, διαφάνεια και απονομή ευθυνών. Όσο κάποιοι επιμένουν να αποφασίζουν για τις ζωές των άλλων χωρίς να βάλουν έστω για μια στιγμή τον εαυτό τους στη θέση των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους, τόσο η κοινωνική οργή και ο πόνος θα επιστρέφουν — με τη μορφή της απεργίας πείνας που επέλεξε ο πονεμένος πατέρας του Ντένις, θυσιάζοντας τον εαυτό του για να ακουστεί η φωνή της Δικαιοσύνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: