Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, 2025
7.5 C
Cyprus

ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: Προκατάληψη ή εμπόδιο;

- Advertisement -

Ο εργασιακός τομέας υποτίθεται ότι βασίζεται στις ικανότητες, τις δεξιότητες και την εμπειρία. Όμως, τι γίνεται όταν όλα αυτά υπάρχουν, αλλά η ηλικία σου θεωρείται «πρόβλημα»;

Προσωπικά, έχω βιώσει τον ηλικιακό ρατσισμό, όταν ένα νεότερο άτομο, το οποίο αναγνωρίζω ότι διέθετε τις απαιτούμενες γνώσεις για τη θέση, μου είπε ευθέως πως είμαι “μεγάλη” . (Ο συγκεκριμένος εργοδότης, όπως μου είχε ειπωθεί, προτιμά νέες και όμορφες). Και δεν είμαι η μόνη. Μια φίλη μου και εγώ βιώσαμε την ίδια απόρριψη.Παρόλο που διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα προσόντα, μας θεώρησαν «μεγάλες» . Και δεν μιλάμε για ένα επάγγελμα που απαιτεί σωματική αντοχή ή νεανική φυσική κατάσταση – μιλάμε για μια πνευματική και γραφειακή εργασία.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Είναι απογοητευτικό να βλέπεις ότι η εμπειρία και οι δεξιότητές σου αγνοούνται επειδή το έτος γέννησής σου δεν είναι αρκετά «πρόσφατο»

Είναι απογοητευτικό να βλέπεις ότι η εμπειρία και οι δεξιότητές σου αγνοούνται επειδή το έτος γέννησής σου δεν είναι αρκετά «πρόσφατο». Όταν ήμασταν νεότερες, μας έλεγαν πως δεν έχουμε αρκετή εμπειρία. Τώρα που την αποκτήσαμε, μας λένε πως είμαστε «μεγάλες». Πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη ηλικία λοιπόν;

Παράλληλα, παρατηρείται ένα ακόμη φαινόμενο που υποβαθμίζει τις πραγματικές αξίες στον εργασιακό χώρο. Υπάρχουν εργοδότες που επιλέγουν να εντάξουν στην εργασία τους εμφανίσιμες κοπέλες χωρίς στοιχειώδη πείρα σε θέσεις που απαιτούν γνωριμίες και επαφές για να μπορείς να αντεπεξέλθει. Θεωρούν πως αν μια εμφανίσιμη κοπέλα ενταχθεί στο προσωπικό τους, θα μπορούν να προσεγγίσουν ευκολότερα τους πελάτες τους. Αυτή η νοοτροπία όχι μόνο προσβάλλει την ίδια την κοπέλα, αλλά και τον εργοδότη, καθώς και γενικότερα το γυναικείο φύλο και την υπόληψη του καθενός. Οι επαγγελματικές ευκαιρίες δεν πρέπει να κρίνονται από εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά από την ουσία, τις ικανότητες και την εμπειρία.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι νέοι είναι το μέλλον ενός τόπου και της κοινωνίας γενικότερα. Όμως, οι νέοι πρέπει να μάθουν από τους παλαιότερους. Στην εποχή μας, αφού θεωρούμαστε μεγάλες σε ηλικία, υπήρχαν άτομα που μας καθοδήγησαν να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να πεισμώσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε καριέρα μας.

Δεν είναι όλες οι δουλειές στον ιδιωτικό τομέα τέτοιες που να απαιτούν απλώς μια όμορφη εμφάνιση – χρειάζεται να είσαι σωστή επαγγελματίας για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις οποιεσδήποτε καταστάσεις. Οι νέοι έχουν ναι μεν φρέσκιες ιδέες και αντιλήψεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παλαιότεροι δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να τα βγάλουν πέρα. Άλλωστε, ο παλιός είναι αλλιώς, και ο νέος μπορεί να εξελιχθεί για ένα καλύτερο μέλλον στην κοινωνία, χωρίς τέτοιου είδους αντιλήψεις.

Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι υπαρκτός και επικίνδυνος.

Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι υπαρκτός και επικίνδυνος. Στερεί ευκαιρίες από ικανά άτομα και ενισχύει την προκατάληψη ότι μόνο οι νέοι έχουν μέλλον. Είναι καιρός οι εργοδότες να δουν πέρα από την ηλικία και να επικεντρωθούν στις πραγματικές ικανότητες των υποψηφίων. Η εργασιακή αγορά πρέπει να βασίζεται στη γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση για δουλειά – όχι σε έναν αριθμό στο βιογραφικό μας.

Η εργασιακή αγορά πρέπει να βασίζεται στη γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση για δουλειά – όχι σε έναν αριθμό στο βιογραφικό μας.

Αν συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε τέτοιες διακρίσεις ως «φυσιολογικές», τότε όλοι μας θα βρεθούμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα. Ας μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό και ας απαιτήσουμε μια δίκαιη αγορά εργασίας για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΙΑΠΩΝΙΑ: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ– Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στη βόρεια...

TOYΡΚΙΑ: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττάλεια – Έγινε αισθητός και στην Κύπρο

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή...

ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ: Νέος κύκλος στην καριέρα της – Τελευταία χρονιά σε νυχτερινά κέντρα

Η Άννα Βίσση ανοίγει νέο κεφάλαιο στην καριέρα της,...

Topics

ΙΑΠΩΝΙΑ: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ– Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στη βόρεια...

TOYΡΚΙΑ: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττάλεια – Έγινε αισθητός και στην Κύπρο

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή...

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Αλλαγή σκυτάλης στο κυβερνητικό σχήμα – Οι νέοι Υπουργοί στο Προεδρικό

Τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκονται αυτή την...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Τραυματισμός 78χρονου σε φωτιά πολυκατοικίας -Ήταν ο μοναδικός ένοικος

Ένας 78χρονος, ο μοναδικός ένοικος σε υπό ανακαίνιση πολυκατοικία...

ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βροχές, καταιγίδες και κρύο – Πάρτε ομπρέλα-Μέχρι πότε ισχύει

Το βαρομετρικό χαμηλό «BYRON» συνεχίζει να επηρεάζει την Κύπρο,...

Related Articles

Popular Categories