ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΜΙΘΙΑΣ: Μετά την άσκηση σεισμού… έζησαν την πραγματικότητα – Η σημασία της πρόληψης για όλες τις ηλικίες

Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς πραγματοποιήθηκε προχθές προγραμματισμένη άσκηση σεισμού, η οποία απέδειξε στην πράξη πόσο κρίσιμη είναι η εκπαίδευση και η προετοιμασία για φυσικές καταστροφές. Λίγη ώρα μετά, η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει την αξία της άσκησης, καθώς σημειώθηκε και ένας πραγματικός σεισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου «Τα παιδιά μας, μαζί με όλο το προσωπικό, αντέδρασαν με ψυχραιμία και ετοιμότητα, εφαρμόζοντας όσα έμαθαν στην άσκηση και παραμένοντας όλοι ασφαλείς».

Η άσκηση στον χώρο της εκπαίδευσης επιβάλλεται, βασικά πρόκειται για ουσιαστική διαδικασία ασφαλείας, κρίσιμη τόσο για μαθητές όσο και για το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η αποτελεσματική προετοιμασία απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρέπει να επαναλαμβάνει άσκηση, ενημέρωση, επαναλαμβανόμενη εξάσκηση, αξιολόγηση της υποδομής, εκκένωση/συναγερμό και ενημέρωση γονέων και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας. Δυστυχώς, από ότι πληροφορηθήκαμε υπήρξαν παιδιά Λυκείου που οι καθηγητές ούτε έκαναν το κόπο να τους βγάλουν από την τάξη συνεχίζοντας κανονικά το μάθημα.

Δηλαδή, στους πόσους βαθμούς Ρίχτερ βγαίνουν από τη τάξη και ποιος είναι ο αρμόδιος να τους το πει;

Όλες οι ηλικίες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά, γιατί η σωστή αντίδραση σε σεισμό δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία, αλλά και από τη συντονισμένη εφαρμογή των διαδικασιών. Τα παιδιά, με σωστή καθοδήγηση, μπορούν να γίνουν πραγματικοί μοχλοί ασφάλειας για τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η συνεργασία των γονέων, των σχολικών κοινοτήτων και των συλλόγων γονέων είναι καθοριστική. Το παράδειγμα του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Τριμιθιάς καταδεικνύει την αξία της οργανωμένης δράσης με τη φροντίδα τους πραγματοποιήθηκε άσκηση, υπήρξε ενημέρωση και συμμετοχή, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων.

Παράλληλα, η συνεχής αναβάθμιση της σχολικής υποδομής πρέπει να συνοδεύει τις ασκήσεις. Δεν αρκούν οι τετριμμένες ασκήσεις που πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και καθηγητές· είναι απαραίτητο να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος, που βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη. Η εμπειρία του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Τριμιθιάς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, η εκπαίδευση στην πρόληψη και η οργανωμένη δράση σώζουν ζωές και ενισχύουν την ασφάλεια όλων. Κάθε σχολείο, για όλες τις ηλικίες, οφείλει να έχει σχεδιασμένη στρατηγική ετοιμότητας, επαναλαμβανόμενες ασκήσεις και συνεργασία με τις οικογένειες και τις κοινότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2026: Σε οικογενειακό κλίμα οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι στις κάλπες-(Φώτο)

Με τη συνοδεία συζύγων, παιδιών, συγγενών και στενών συνεργατών...

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2026: Στο 61,2% η συμμετοχή μέχρι τις 17:00 – Πάνω από το 2021

Μέχρι τις 17:00, στις κάλπες προσήλθαν συνολικά 351.281 ψηφοφόροι,...

Topics

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2026: Στο 61,2% η συμμετοχή μέχρι τις 17:00 – Πάνω από το 2021

Μέχρι τις 17:00, στις κάλπες προσήλθαν συνολικά 351.281 ψηφοφόροι,...

ΡΙΖΟΕΛΙΑ: Έντονες βροχοπτώσεις – Περιορισμένη η ορατότητα στους δρόμους

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στην περιοχή της Ριζοελιάς, με...

ΠΑΦΟΣ: Στο 32,2% η προσέλευση μέχρι το μεσημέρι – Αναμένεται αυξημένη συμμετοχή το απόγευμα

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξήχθη μέχρι το μεσημέρι...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Χειροπέδες σε 35χρονο για υπόθεση πυροβολισμών και συμπλοκής

Στη σύλληψη άνδρα ηλικίας 35 ετών προχώρησε η Αστυνομία,...

Related Articles

Popular Categories