Τρίτη, 3 Μαρτίου, 2026
10.1 C
Cyprus

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μαθήτρια με αυτισμό αποκλείστηκε από το σχολείο – παραμένει κατ’ οίκον χωρίς στήριξη

Μια 15χρονη μαθήτρια με αυτισμό στη Λευκωσία αποκλείστηκε από τη γενική τάξη της Α’ Γυμνασίου, παρά το αίτημα της μητέρας της να φοιτήσει κανονικά με συνοδό και όλες τις εύλογες προσαρμογές που δικαιούται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να στείλει τη μαθήτρια στην «ειδική μονάδα», ένα πλαίσιο που, όπως δείχνουν οι εκθέσεις των ειδικών και οι προηγούμενες εμπειρίες στο δημοτικό, δεν ωφέλησε τη μαθήτρια και της στέρησε ουσιαστική εκπαίδευση. Η μαθήτρια παραμένει στο σπίτι, ενώ η μητέρα της αναγκάζεται να πληρώνει κατ’ οίκον διδασκαλία, καλύπτοντας η ίδια την εκπαίδευση που θα έπρεπε να παρέχει το σχολείο.

Παρόλο που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ένταξη στη γενική τάξη αποτελεί τη μόνη επιλογή που εξασφαλίζει ουσιαστική μάθηση και κοινωνική συμμετοχή εντούτοις αυτό δεν υφίσταται σε πολλές περιπτώσεις. Η υπόθεση θα κριθεί αύριο σε ειδική συνεδρία ενώπιον της οικογένειας της 15χρονης και των αρμοδίων φορέων εάν η μαθήτρια θα ενταχθεί στη γενική τάξη ή αν θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός της.

Η υπόθεση αυτή αντικατοπτρίζει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην εκπαίδευση παιδιών με αναπηρία στην Κύπρο. Τα παιδιά αυτά έχουν δικαίωμα σε κανονική εκπαίδευση και όχι σε απομόνωση που στερεί γνώση, κοινωνικές δεξιότητες και μέλλον. Κάθε μέρα που χάνεται είναι μια μέρα που το σύστημα κλέβει το μέλλον ενός παιδιού, ενώ οι οικογένειες καλούνται να καλύψουν τα κενά που θα έπρεπε να καλύπτει το σχολείο. Η ένταξη δεν είναι χάρη είναι δικαίωμα. Η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Η αυριανή απόφαση δεν αφορά μόνο αυτή την οικογένεια· είναι τεστ για το αν η χώρα μας σέβεται τα δικαιώματα και το μέλλον όλων των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ληστεία σε βάρος 77χρονης-Της έστησαν παγίδα με διακοπές ρεύματος και τη χτύπησαν στο κεφάλι

Σοβαρή υπόθεση ληστείας με θύμα 77χρονη γυναίκα εξετάζει η...

EUROBANK: «Όλα όσα χρειάζεται καθημερινά η επιχείρησή σου»

Σε κάθε βήμα μπροστά, η Eurobank στηρίζει τις μικρομεσαίες...

ΚΑΙΡΟΣ: Ήλιος με… νεύρα και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά

Με ήλιο και ψηλή θερμοκρασία ξεκινά η μέρα, ενώ...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ: Αντιπολεμική διαδήλωση στο Μόλο της Λεμεσού

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) διοργανώνει αντιπολεμική διαδήλωση στο...

Topics

EUROBANK: «Όλα όσα χρειάζεται καθημερινά η επιχείρησή σου»

Σε κάθε βήμα μπροστά, η Eurobank στηρίζει τις μικρομεσαίες...

ΚΑΙΡΟΣ: Ήλιος με… νεύρα και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά

Με ήλιο και ψηλή θερμοκρασία ξεκινά η μέρα, ενώ...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ: Αντιπολεμική διαδήλωση στο Μόλο της Λεμεσού

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) διοργανώνει αντιπολεμική διαδήλωση στο...

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ: Προς την Κύπρο από British Airways και easyJet

Πολλές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο...

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΡΙΟΥ: Ποιοι χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί για προσωρινή φιλοξενία δημοτών

Σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ακρωτηρίου,...

Related Articles

Popular Categories