7.8 C
Nicosia
Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΛΛΗΣ: Γκράφιτι με βαθύ κοινωνικό μήνυμα στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Λαϊκής...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΛΛΗΣ: Γκράφιτι με βαθύ κοινωνικό μήνυμα στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Λαϊκής Γειτονιάς-(Βίντεο)

-

Ένα γκράφιτι που αποτυπώνει τη θλίψη και τις σκληρές πραγματικότητες του πολέμου εμφανίστηκε στο χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λαϊκή Γειτονιά, στη Λευκωσία, τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Δεκεμβρίου 2024. Το έργο, που φέρει την υπογραφή του γνωστού καλλιτέχνη δρόμου Χρίστου Κακουλλή, γνωστού και ως CRS, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις.

«18 χρόνια ενηλικίωση στους δρόμους και τους παρανόμους»

Η φράση αυτή συνοδεύει την έντονη απεικόνιση ενός Άγιου Βασίλη που γονατίζει, αφαιρώντας το χριστουγεννιάτικο καπέλο του, σε ένδειξη φόρου τιμής στα θύματα των πολέμων. Η σκηνή αποτυπώνει με δραματικό τρόπο την αθλιότητα και την απώλεια, παρουσιάζοντας ένα δυστοπικό μήνυμα για τη σύγχρονη εποχή.

Το γκράφιτι εστιάζει σε μια παγκόσμια κατάσταση βίας και συγκρούσεων, από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έως την Κύπρο, η οποία μετρά μισό αιώνα διαίρεσης. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το έργο συμβολίζει τις «σφαίρες, τις εκρήξεις και τα τανκς που καταστρέφουν ζωές», σε έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Στο κέντρο του έργου, ο Άγιος Βασίλης παρουσιάζεται αποκαρδιωμένος, καθώς «δεν έχουν μείνει παιδιά για να παραλάβουν τα δώρα τους, μόνο πεσμένα σώματα». Η εικόνα συνδυάζει τη θρησκευτική και κοινωνική ευαισθησία.

Το έργο έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Πολλοί επαινούν τον Κακουλλή για το θάρρος του να θίξει κρίσιμα ζητήματα μέσα από την τέχνη, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο μήνυμα δεν ταιριάζει σε ένα χώρο εορταστικό. Η έντονη καλλιτεχνική παρέμβαση συνοδεύεται από βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας το γκράφιτι και την ιστορία πίσω από αυτό. Δείτε περισσότερα στο βίντεο:

.

Το γκράφιτι στη Λαϊκή Γειτονιά υπογραμμίζει την ανάγκη για ειρήνη και προβληματισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δύναμη της τέχνης ως μέσο αφύπνισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: