18.8 C
Nicosia
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΧΕΣΕΙΣΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η απομόνωση και απώλεια πόρων αύξησε τα περιστατικά αγένειας και θυμού

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η απομόνωση και απώλεια πόρων αύξησε τα περιστατικά αγένειας και θυμού

-

Μεγάλη επίδραση στις μεταξύ σχέσεις των ανθρώπων έχει η πανδημία ενώ τα κατάλοιπα της θα τα δείξει σε μεταγενέστερο στάδιο. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις έχουν κιόλας φανεί.

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία η αγένεια μεταξύ των ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά πολύ ενώ οι αεροσυνοδοί και οι σερβιτόροι κάνουν αναφορές για μια χαώδη κατάσταση που επικρατεί καθώς οι πελάτες έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Όπως διευκρινίζεται από τους ψυχολόγους ο μακροχρόνιος “χωρισμός” ο ένας με τον άλλο έχει πιο οδυνηρές συνέπειες αφού οι άνθρωποι πλέον είναι ανήσυχοι και απρόβλεπτοι. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Overcoming Destructive Anger» κατά την διάρκεια της πανδημίας υπάρχουν πολλές αντιδράσεις ενώ το άγχος των ανθρώπων έχει φτάσει στα όρια του.

«Περνάμε μια εποχή όπου το σύστημα απειλών των ανθρώπων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο», λέει ο Bernard Golden, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Κατά τη διάρκεια του COVID, υπήρξε αύξηση του άγχους, αναφέρθηκε αύξηση της κατάθλιψης και αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. «Οι μισοί φοβούνται τον COVID και οι άλλοι μισοί φοβούνται τον έλεγχο».Από την μεριά της, η διευθύντρια του Center for Social Norms and Behavioral Dynamics στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διευκρινίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι άγνωστη στους περισσότερους και έτσι έχει ενισχυθεί το άγχος. «Δεν είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά. Οι άνθρωποι τώρα σκέφτονταν “εντάξει, τώρα μπορούμε να πάμε για ψώνια και να βγούμε έξω” και διαπιστώνουν ότι η ζωή δεν έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Υπάρχει τεράστια απογοήτευση».

Δεν είναι τυχαίο, λένε οι ψυχολόγοι, ότι μεγάλο μέρος της υπάρχουσας αγένειας κατευθύνεται προς ανθρώπους σε κλάδους εξυπηρέτησης πελατών. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν σχεδόν το δικαίωμα να είναι αγενείς προς τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε θέση εξουσίας», λέει ο Hans Steiner, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Ειδικά όταν αυτοί τους υπενθυμίζουν ότι πρέπει και οι ίδιοι να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας». Η δυναμική εξουσίας έχει ανατραπεί πλήρως. Και είναι πάντα πιο εύκολο να επιτίθεσαι».

Ο θυμός στις ανθρώπινες επαφές δεν είναι το μόνο πράγμα που βρίσκεται σε άνοδο. Τα εγκλήματα είναι επίσης. «Βλέπουμε μετρήσιμες αυξήσεις σε όλα τα είδη εγκλημάτων, οπότε αυτό μου υποδηλώνει ότι κάτι αλλάζει», λέει ο Jay Van Bavel, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συν-συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για την κοινωνική αρμονία, «The Power of Us». Ισχυρίζεται ότι οι λόγοι είναι δομικοί. Η Αμερική έχει χάσει την αίσθηση της αλληλεγγύης της ως αποτέλεσμα του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν. «Όσο περισσότερη ανισότητα υπάρχει, τόσο λιγότερη αίσθηση συνοχής υπάρχει μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών τάξεων».

Οι ΗΠΑ όμως δεν φαίνεται να είναι η μόνη χώρα με το πρόβλημα αυτός της αγένειας. Στο βιβλίο τους, «Recovering Civility», κατά τη διάρκεια του COVID-19, ο Matteo Bonotti και ο Steven T. Zech, του τμήματος πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι αρχικά μπερδεύονταν επειδή έπρεπε να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ένα νέο σύνολο κανόνων. «Στην αρχή, οι άνθρωποι απλώς δεν ήξεραν πώς να είναι ευγενικοί. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσεις ένα χαμόγελο και έγινε απαραίτητο να αποφεύγεις αντί να αγκαλιάσεις τους ανθρώπους.Έχει σκοπό να επιστήσει την προσοχή σε αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν ένα είδος άδικης πολιτικής. Στο μυαλό ορισμένων, το να συμπεριφέρεσαι άσχημα ή απότομα στους αεροσυνοδούς δεν είναι αγένεια, αλλά πολιτική ανυπακοή».

Πηγή: Athensvoice-Με στοιχεία από Time

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: