ΥΠΕΞ: Σε συνεχή παρακολούθηση οι εξελίξεις στην Πύλα – Διπλωματικές κινήσεις για αποφυγή έντασης στη νεκρή ζώνη

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα, όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα και παρουσία δυνάμεων επί του πεδίου. Στην περιοχή έχει καταγραφεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα τ/κ ΜΜΕ, μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ παράλληλα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις των Βρετανικών Βάσεων, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων με στόχο την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP), με στόχο την αποφυγή περαιτέρω έντασης και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Πράσινης Γραμμής. Παράλληλα, αξιολογούνται όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από την επιτόπια κατάσταση, ώστε να υπάρξει άμεση και ψύχραιμη διαχείριση κάθε νέας εξέλιξης. Το Υπουργείο έχει ήδη ενεργοποιήσει τους διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας, τόσο με τα Ηνωμένα Έθνη όσο και με άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες, με στόχο τη σαφή αποτύπωση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποτροπή ενεργειών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.

Την ίδια ώρα, η παρουσία της UNFICYP στην περιοχή παραμένει ενισχυμένη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποκλιμάκωση και αποτροπή εντάσεων, ενώ η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Από πλευράς της Λευκωσίας, επισημαίνεται ότι προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της ηρεμίας στην περιοχή και η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, με τη διπλωματική οδό να παραμένει το βασικό εργαλείο διαχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Νεκρός 22χρονος Γερμανός σε πισίνα στο Παραλίμνι – Πνιγμός έδειξε η νεκροτομή

Τραγικό τέλος είχε η διαμονή ενός 22χρονου Γερμανού στην...

Φινάλε Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI ‘26 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Διαθεματικό Performance «LEDRA’S LAMENT» Πέμπτη 10/9/2025 – 20:30  Το φετινό Φεστιβάλ...

Topics

Φινάλε Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI ‘26 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Διαθεματικό Performance «LEDRA’S LAMENT» Πέμπτη 10/9/2025 – 20:30  Το φετινό Φεστιβάλ...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Νέα Αστυνομική Διεύθυνση και Πυροσβεστικός Σταθμός – Σε κρατική γη οι νέες εγκαταστάσεις

Στην ανέγερση νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης και νέου Πυροσβεστικού Σταθμού...

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΚΟΥΤΕΡ: Σφίγγει ο κλοιός – Κατακράτηση έως 90 ημέρες για παραβάσεις

Τα τελευταία οδικά δυστυχήματα με ηλεκτρικά σκούτερ επαναφέρουν με...

Related Articles

Popular Categories