ΘΑ ΣΑΛΠΑΡΟΥΜΕ: Δεν σταματά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας το 2027-Πότε θα κριθεί η συνέχεια από το 2028

Η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας θα συνεχιστεί κανονικά και το 2027, καθώς η υφιστάμενη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έχει παραταθεί μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου.

Αυτό ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Κυριάκος Αλιούρης, βάζοντας τέλος στην ανησυχία που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις της αναδόχου εταιρείας ότι χωρίς κρατική επιδότηση η σύνδεση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για το 2027 δεν υπάρχει κανένα θέμα διακοπής της γραμμής. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος, βάσει της υφιστάμενης σύμβασης, να συνεχίσει να προσφέρει την υπηρεσία. Η φετινή περίοδος θα ολοκληρωθεί κανονικά, με το τελευταίο ταξίδι να πραγματοποιείται την 1η Σεπτεμβρίου από τον Πειραιά, ενώ η σύνδεση θα λειτουργήσει και το 2027.

Για το 2028 και μετά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα χρόνια λειτουργίας της γραμμής και μέσα στο 2027 θα καταθέσει εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εάν αποφασιστεί ότι η σύνδεση πρέπει να συνεχίσει να επιδοτείται από το κράτος, θα πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου.

Το ύψος της πιθανής επιδότησης δεν θεωρείται δεδομένο. Θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, η επιβατική κίνηση, ο αριθμός των οχημάτων και των κατοικίδιων που ταξιδεύουν, οι τιμές των καυσίμων αλλά και οι γενικότερες συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, η φετινή χρονιά θεωρείται καλύτερη από τις προηγούμενες πέντε. Η θαλάσσια σύνδεση εξυπηρετεί ιδιαίτερα όσους δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς, αλλά και όσους θέλουν να μεταφέρουν μαζί τους το αυτοκίνητο ή το κατοικίδιό τους.

Όταν επανήλθε η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, δεν υπήρχαν ουσιαστικά διαθέσιμα στοιχεία για το πόσο θα χρησιμοποιούσε ο κόσμος τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε κρατική στήριξη, ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της γραμμής. Πλέον, όμως, υπάρχουν δεδομένα αρκετών ετών και η κυβέρνηση θα μπορεί να κρίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια εάν η σύνδεση μπορεί να συνεχίσει με κρατική επιδότηση ή εάν μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό μοντέλο. Σύμφωνα με τον κ. Αλιούρη, η εικόνα της γραμμής είναι θετική, καθώς η επιβατική κίνηση παρουσιάζει αύξηση χρόνο με τον χρόνο, τόσο στους επιβάτες όσο και στα οχήματα και τα κατοικίδια.

Με άλλα λόγια, όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με πλοίο το 2027 δεν έχουν λόγο ανησυχίας. Το ερώτημα για το μέλλον της γραμμής αρχίζει από το 2028 και θα απαντηθεί μέσα στο 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

Allwyn Cyprus 3×3 Series 2026: Η Allwyn βρίσκεται δίπλα σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού

Για έντεκα χρόνια, το Allwyn Cyprus 3x3 Series αποδεικνύει...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης για τα προϊόντα καπνού

Η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων...

ΘΕΜΙΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: «Ντροπή και πάλι ντροπή στα μυαλά μας» – Αυτοκίνητο πάνω στη ράμπα έξω από τη Βουλή – (Φώτο)

Ένα περιστατικό που, όπως αναφέρει, καταδεικνύει για ακόμη μία...

ΔΗΜΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ: Καταγγελίες για bullying από δημοτικό τροχονόμο – Στο στόχαστρο ο Δήμαρχος, η απάντησή του-(Βίντεο)

Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης βρέθηκε ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς,...

Topics

Allwyn Cyprus 3×3 Series 2026: Η Allwyn βρίσκεται δίπλα σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού

Για έντεκα χρόνια, το Allwyn Cyprus 3x3 Series αποδεικνύει...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης για τα προϊόντα καπνού

Η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Απαίτησε €3.600 με απειλές και φέρεται να τον ξυλοκόπησε – Συνελήφθη 30χρονος

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται 30χρονος, ο οποίος φέρεται...

Related Articles

Popular Categories