Με τους παρουσιαστές Χριστιάνα Αριστοτέλους και Σταύρο Κυπριανού θα υποδεχθούν οι τηλεθεατές, μέσω της συχνότητας του ΡΙΚ την ξεχωριστή βραδιά του Telethon.
Αύριο Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 21.00 το πρόγραμμα του ΡΙΚ1 θα ξεχειλίσει από αγάπη καθώς ο Τηλεμαραθώνιος TELETHON επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση, από όπου ξεκίνησε το 1994. Σε μια ζωντανή, μαραθώνια εκπομπή προσφοράς, η καρδιά των τηλεθεατών θα κτυπά για τον φιλανθρωπικό θεσμό TELETHON, με στόχο την οικονομική στήριξη των ατόμων με μυοπάθειες, αλλά και την προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΝΓΚ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Τηλεμαραθωνίου, θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο που έχει αναλάβει η CYTA στελεχωμένο από εθελοντές μεταξύ των οποίων δημοφιλείς καλλιτέχνες και γνωστές προσωπικότητες, που θα καταγράφουν τις εισφορές των τηλεθεατών.
Η επίσημη έναρξη του μήνα Τelethon 2023 έδωσαν σήμερα το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο Σύνδεσμος Μυοπαθών και η ΟΠΑΠ Κύπρου, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, παρουσιάζοντας το έργο του φιλανθρωπικού θεσμού και τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα. Στόχος των εκδηλώσεων, είναι η συλλογική ευαισθητοποίηση και μαζική συμβολή για συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης που θα προσφέρει έμπρακτη στήριξη σε ασθενείς με νευρολογικές και γενετικές παθήσεις, καθώς επίσης και χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων που διεξάγονται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν άμεση εφαρμογή με τους ασθενείς.
Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής & Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού αναφέρθηκε στη δράση του TELETHON που όπως τόνισε «είναι καθημερινή, όπως καθημερινά βρίσκεται πλάι στους ασθενείς. Μέσα από τις δραστηριότητές του ο θεσμός, ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και παράλληλα στηρίζει έμπρακτα τους ασθενείς με νευρολογικές και γενετικές παθήσεις. Ο φιλανθρωπικός θεσμός TELETHON, μέσα από τις εκδηλώσεις ανθρωπιάς και αγάπης που διοργανώνονται στο πλαίσιό του από το 1994, έχει προσφέρει στήριξη σε χιλιάδες συνανθρώπους μας».
Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΙΝΓΚ ο κ. Φυλακτού εστίασε στα ερευνητικά προγράμματα τα οποία διεξάγονται από επιστήμονες του Ινστιτούτου και φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου επισημαίνοντας ότι «σήμερα υπάρχουν 30 προγράμματα σε εξέλιξη που αφορούν τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Ως ΙΝΓΚ, μαζί με τη μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου, αξιοποιούμε τους πόρους που διατίθενται από το TELETHON για την έρευνα, με τον καλύτερο τρόπο και πάντα προς όφελος των ασθενών μας.»
Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου αποτελεί το πρώτο κέντρο που δραστηριοποιήθηκε στους τομείς της εξειδικευμένης νευρολογίας και γενετικής στην Κύπρο και από το 1990, η αποστολή του εστιάζεται στην προσφορά υπηρεσιών, στη διεξαγωγή καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων και στην παροχή μεταπτυχιακών προγραμμάτων, μέσα από τη μεταπτυχιακή Σχολή. Στα άμεσα πλάνα του, περιλαμβάνεται και η ανέγερση ενός νέου κτηρίου, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, και που αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο από την ίδρυσή του ΙΝΓΚ. Στο νέο αυτό κτήριο θα στεγαστούν νέες ερευνητικές ομάδες σε τομείς αιχμής, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, με αντίκτυπο στις ζωές των ασθενών. Προσθέτοντας στα πιο πάνω, το Ινστιτούτο δηλώνει παρών στο ΓεΣΥ, συνεχίζοντας έτσι την παροχή ιατρικής περίθαλψης προς στους ασθενείς.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, κ. Πάμπος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως κύριο μέλημα του Συνδέσμου είναι η εξεύρεση λύσεων στα πολλαπλά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις. «Το ποσό που έλαβε ο Σύνδεσμος από το TELETHON του 2022 ανήλθε στις €110.000, και με αυτά τα χρήματα αγοράστηκαν αναπνευστήρες, οξυγόνα, αναλώσιμα υλικά, τεχνικά μέσα για βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών μας, πληρώθηκαν φυσιοθεραπείες, υδροθεραπείες, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους, όπως επίσης δόθηκε και οικονομική στήριξη λόγω στενότητας αρκετών οικογενειών του Συνδέσμου μας.»
«Αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε εξ αποστάσεως και να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Οι υπηρεσίες και οι παροχές του Συνδέσμου Μυοπαθών όμως συνεχίστηκαν αδιάκοπα με νέο τρόπο παροχής. Ήμασταν σε επαγρύπνηση σχετικά με τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας σε σχέση με τα μέλη του Συνδέσμου μας».
Χαιρετισμό στη δημοσιογραφική διάσκεψη απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου κ. Ιωάννης Μάτσης και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος.