Σοβαρά κενά, υποδομές σε πλήρη απαξίωση και παιδιά αποκλεισμένα από βασικές υπηρεσίες, αυτή είναι η πραγματικότητα στην ειδική και ενιαία εκπαίδευση στην Κύπρο, όπως περιέγραψαν γονείς και διευθυντές Ειδικών Σχολείων.
Τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής είναι πραγματικότητα. Παιδιά με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξή τους. Πολλά δεν γίνονται δεκτά σε κέντρα ημέρας, ενώ τα υπάρχοντα σχολεία υποφέρουν από υπερπληθυσμό. Οι διευθυντές τόνισαν την έλλειψη αιθουσών για λογοθεραπείες, ενώ ειδικές πισίνες που υπήρχαν για θεραπευτική άσκηση και εκπαίδευση έχουν μετατραπεί σε αποθήκες. Γονείς, σε απόγνωση, μίλησαν για το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, με έναν εξ αυτών να δηλώνει ότι σκέφτεται να απευθυνθεί στο Προεδρικό, καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση για το παιδί του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι βουλευτές τόνισαν ότι η νομοθεσία που διέπει την ειδική και ενιαία εκπαίδευση παραμένει η ίδια από το 1999 και ότι η διαβούλευση για εκσυγχρονισμό έχει καθυστερήσει δεκαετίες. Παρά τις υποσχέσεις για νομοθετική μεταρρύθμιση το 2024 και τον επαναπροσδιορισμό του ορίζοντα για το 2025, το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί και ουσιαστικά διάλογος δεν έχει ξεκινήσει.

Η Επιτροπή Παιδείας τόνισε ότι η κατάσταση είναι πλέον μη βιώσιμη και απαιτεί άμεσες νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις. Παρά τις μικρές νίκες, όπως η ισοτιμία των παραολυμπιακών αθλητών με τους αθλητές χωρίς αναπηρία, η καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρία παραμένει τραγική, με οικογένειες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


