ΠΟΡΙΣΜΑ «ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΦΙΑ»: Στη δημοσιότητα αύριο τα τεχνικά στοιχεία – Παρέμβαση Δρουσιώτη για άμεση δημοσιοποίηση

Στη δημοσιότητα τίθενται αύριο τα πρώτα στοιχεία από το πολυσυζητημένο πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, το οποίο αφορά το βιβλίο του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία».

Σε πρώτο στάδιο, η δημοσιοποίηση θα αφορά αποκλειστικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έρευνας. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζής, θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία όπως ο συνολικός όγκος του πορίσματος, ο αριθμός των τεκμηρίων που έχουν κατατεθεί, καθώς και ο αριθμός των μαρτύρων που κλήθηκαν και κατέθεσαν στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Παράλληλα, ο κ. Πογιατζής σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος ολοκλήρωσης και έκδοσης του τελικού πορίσματος, λόγω της μεγάλης έκτασης και της πολυπλοκότητας της έρευνας. Σε ανάρτησή του, ο Μακάριος Δρουσιώτης ζητά την άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί χωρίς καθυστέρηση. Όπως αναφέρει, «αν κατέληξαν ότι είμαι συκοφάντης, η κοινωνία πρέπει να το γνωρίζει πριν τις εκλογές. Αν υπάρχουν εισηγήσεις για ευθύνες ποινικές ή διοικητικές, και πάλι πρέπει να το πληροφορηθεί η κοινή γνώμη».

Σημειώνεται ότι το πόρισμα παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Επίτροπο Διαφάνειας, με την έρευνα να χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο σε υποθέσεις διαφθοράς, τόσο ως προς τον αριθμό των μαρτύρων όσο και ως προς τον όγκο των στοιχείων που εξετάστηκαν. Η διαδικασία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν έχει αμφισβητηθεί ως προς την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της.

Από πλευράς του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι σέβεται το έργο της Επιτροπής και ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της έρευνας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι αναμένει την ολοκλήρωση του πορίσματος το συντομότερο δυνατό, ώστε να κλείσει μια υπόθεση που, όπως σημείωσε, «συντηρεί υποψίες και δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο».

Ωστόσο, η Αρχή Κατά της Διαφθοράς αναμένεται να δημοσιοποιήσει τόσο το αποτέλεσμα της έρευνας των λειτουργών όσο και τη δική της τελική θέση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου. Το γεγονός αυτό εντείνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από το ζήτημα της χρονικής συγκυρίας της δημοσιοποίησης, δεδομένου του έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος που περιβάλλει την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

Νέες προσθήκες πανεπιστημιακών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ενισχύεται το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό της Σχολής σε...

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Καταδικάζω απερίφραστα» – Παρέμβαση για το όχημα στη ράμπα αναπήρων

Άμεση ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Βουλής των...

ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Το Woman Podcast καλωσορίζει την πρώτη του υπάλληλο

Το The Woman Global, η πλατφόρμα που είναι διαχρονικά...

Topics

Νέες προσθήκες πανεπιστημιακών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ενισχύεται το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό της Σχολής σε...

ALLWYN CYPRUS 3×3 SERIES 2026: Η Allwyn βρίσκεται δίπλα σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού

Για έντεκα χρόνια, το Allwyn Cyprus 3x3 Series αποδεικνύει...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Eνώπιον των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης για τα προϊόντα καπνού

Η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων...

Related Articles

Popular Categories