ΠΛΑΣΜΑΦΑΙΡΕΣΗ: Πότε βοηθά και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη – Οι διευκρινίσεις της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου

Τη δική της θέση στη δημόσια συζήτηση που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η θεραπευτική πλασμαφαίρεση δίνει η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας πότε η μέθοδος ενδείκνυται, ποια είναι τα οφέλη της, αλλά και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν όταν εφαρμόζεται χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη.

Μεταξύ των παθήσεων στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιλαμβάνονται ορισμένα αυτοάνοσα, νευρολογικά, αιματολογικά και νεφρολογικά νοσήματα. Η απόφαση για το αν ένας ασθενής θα υποβληθεί στη θεραπεία δεν λαμβάνεται γενικά ή προληπτικά, αλλά αποτελεί ιατρική απόφαση που βασίζεται στη διάγνωση, τη βαρύτητα της νόσου, τη συνολική κατάσταση του ασθενούς και στην εκτίμηση των αναμενόμενων οφελών σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.

Όπως διευκρινίζει, η θεραπευτική πλασμαφαίρεση αποτελεί καθιερωμένη εξωσωματική θεραπευτική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες ιατρικές περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το αίμα του ασθενούς περνά μέσα από ειδικό μηχάνημα. Από αυτό διαχωρίζεται και απομακρύνεται το πλάσμα, δηλαδή το υγρό μέρος του αίματος, στο οποίο μπορεί να βρίσκονται παθολογικά αντισώματα, ανοσοσυμπλέγματα ή άλλες ουσίες που συνδέονται με τη νόσο. Στη συνέχεια, το πλάσμα αντικαθίσταται με κατάλληλα υγρά υποκατάστασης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ενώ τα κύτταρα του αίματος επιστρέφουν στον οργανισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου στο γεγονός ότι η πλασμαφαίρεση δεν αποτελεί μια γενική θεραπεία που μπορεί να εφαρμόζεται χωρίς συγκεκριμένο ιατρικό λόγο.

Όπως αναφέρει, η χρήση της χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και μπορεί να εκθέσει τον ασθενή σε αχρείαστους κινδύνους. Μεταξύ των πιθανών επιπλοκών περιλαμβάνονται διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, αλλεργικές αντιδράσεις, αιμορραγία, λοιμώξεις, καθώς και διαταραχές των ηλεκτρολυτών και της πήξης. Η Εταιρεία υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η θεραπευτική πλασμαφαίρεση θα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά σε κατάλληλα αδειοδοτημένα νοσηλευτικά ιδρύματα ή εξειδικευμένες νεφρολογικές μονάδες, από εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Απαραίτητη θεωρείται επίσης η χρήση πιστοποιημένου εξοπλισμού, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι, όταν η πλασμαφαίρεση εφαρμόζεται με τις σωστές ιατρικές ενδείξεις και υπό τις απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας, αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή.

Μάλιστα, σε ορισμένες σοβαρές παθήσεις μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να αποδειχθεί ακόμη και σωτήρια. Με την ανακοίνωσή της, η Εταιρεία επιχειρεί ουσιαστικά να διαχωρίσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική χρήση της πλασμαφαίρεσης από την εφαρμογή της χωρίς ιατρική ένδειξη, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση κάθε περιστατικού πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα από τον θεράποντα ιατρό ή την αρμόδια ιατρική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΣΤΕΓΑΣΗ: Νέα σχέδια για οικογένειες-Σπίτι πάνω από το σπίτι ή κρατικό οικόπεδο – Ανοίγουν οι αιτήσεις σε 10 ημέρες

Δύο νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος...

ΝΕΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Ποιοι αναλαμβάνουν σε σημαντικούς οργανισμούς και φορείς

Σημαντικές αποφάσεις για τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων και άλλων...

ΕΡΑΤΩ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ταυτοποιήθηκε η σορός της – Στο επίκεντρο πλέον οι συνθήκες του θανάτου της

Τέλος στην αγωνία για την τύχη της 76χρονης Ερατώς...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου η μείωση φόρου – Στα 8,33 σεντ το όφελος ανά λίτρο

Παράταση στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα...

Topics

ΝΕΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Ποιοι αναλαμβάνουν σε σημαντικούς οργανισμούς και φορείς

Σημαντικές αποφάσεις για τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων και άλλων...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου η μείωση φόρου – Στα 8,33 σεντ το όφελος ανά λίτρο

Παράταση στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα...

ΦΑΙΔΩΝΑΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ: Ξανά στο Κακουργιοδικείο – Κεκλεισμένων των θυρών η συνέχεια της δίκης

Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου επιστρέφει σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου,...

ΚΥΠΡΟΣ: Επιστρέφει το καλοκαιρινό σκηνικό – Νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Με καλοκαιρινό σκηνικό θα κυλήσει και σήμερα ο καιρός...

Related Articles

Popular Categories