ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΑ: Έτσι γιορτάστηκε η Δευτέρα του Πάσχα με παράδοση και γλέντι-(Βίντεο)

Στα Πάνω Λεύκαρα, η Δευτέρα του Πάσχα δεν χάνει ποτέ τον χαρακτήρα της, ακόμη κι αν αλλάζουν οι εποχές. Φέτος, το χωριό έσφυζε από ζωή, με ντόπιους και επισκέπτες να γεμίζουν τα στενά και τις αυλές, κρατώντας ζωντανή μια παράδοση που δεν έμεινε ποτέ στα χαρτιά.

Η μέρα κύλησε με τον γνώριμο κυπριακό ρυθμό, φαγητό στη φωτιά, παρέες χωρίς βιασύνη και μια γιορτινή ατμόσφαιρα που απλωνόταν παντού. Το κινηματογραφικό συνεργείο της σελίδας «Μένουμε Κύπρος» βρέθηκε στα Πάνω Λεύκαρα και κατέγραψε από κοντά τις ξεχωριστές στιγμές της ημέρας και της νύχτας.

Όσοι γνωρίζουν τα Λεύκαρα από παλιά, θα σου πουν πως η ουσία δεν έχει αλλάξει. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν οργανωμένες εκδηλώσεις και μουσικά σχήματα, όμως ο πυρήνας της γιορτής παραμένει ίδιος. Παλαιότερα, οι κάτοικοι μαζεύονταν στις αυλές και στις πλατείες, έστηναν αυτοσχέδια παιχνίδια, τραγουδούσαν και χόρευαν μέχρι αργά, χωρίς σκηνές και μικρόφωνα. Ήταν πιο απλό, πιο λιτό, αλλά εξίσου ζωντανό. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως, παρά τις προσθήκες της σύγχρονης εποχής, τα βασικά στοιχεία δεν χάθηκαν.

Τα παραδοσιακά παιχνίδια εξακολουθούν να φέρνουν τον κόσμο κοντά, οι χοροί κρατούν το ρυθμό της κοινότητας και το φαγητό παραμένει στο επίκεντρο, όπως πάντα. Η διαφορά είναι ότι σήμερα η γιορτή ανοίγει την αγκαλιά της και σε περισσότερο κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία σε νεότερες γενιές και επισκέπτες να γίνουν μέρος αυτής της εμπειρίας.

Τα Λεύκαρα δείχνουν ξεκάθαρα πως η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό. Δεν μένει ίδια από πείσμα, αλλά από αξία. Κρατά ό,τι έχει σημασία και προσαρμόζεται χωρίς να χάνει την ταυτότητά της. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επιλέγουν να βρεθούν εκεί, για να ζήσουν μια γιορτή που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά καταφέρνει να σε κερδίσει με τον πιο απλό και αληθινό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Η Κύπρος ανεβαίνει στη σκηνή της Αθήνας με τρεις ξεχωριστές παραστάσεις

Τρεις κυπριακές θεατρικές παραγωγές που ξεχώρισαν κατά τη θεατρική...

ΥΠΑΝ: Στο Προεδρικό οι εργαζόμενοι – «Δεν πάει άλλο» με την καθυστέρηση της νομοθεσίας

Σε κινητοποίηση κατέρχονται οι εργαζόμενοι στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του...

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ: 24 περιστατικά και 14 συλλήψεις σε μόλις έξι μήνες

Αυξημένες σε σχέση με το 2025 είναι οι επιθέσεις...

Topics

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Η Κύπρος ανεβαίνει στη σκηνή της Αθήνας με τρεις ξεχωριστές παραστάσεις

Τρεις κυπριακές θεατρικές παραγωγές που ξεχώρισαν κατά τη θεατρική...

ΥΠΑΝ: Στο Προεδρικό οι εργαζόμενοι – «Δεν πάει άλλο» με την καθυστέρηση της νομοθεσίας

Σε κινητοποίηση κατέρχονται οι εργαζόμενοι στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του...

ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ: «Γιατί μία εβδομάδα μετά;» – Αλλάζει η ημερομηνία από του χρόνου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις γονέων μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Επίθεση με ρόπαλα μετά από εκδήλωση σε αθλητικό σωματείο – Τρεις τραυματίες

Υπόθεση επίθεσης, τραυματισμού και κατοχής επιθετικών οργάνων διερευνά η...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνο σκηνικό στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας–Λεμεσού – Κομμάτια ελαστικού στη μέση του δρόμου-(Βίντεο)

Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιστατικό καταγράφηκε σήμερα στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας–Λεμεσού,...

Related Articles

Popular Categories