ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΠΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ: Οργανώνονται οι επηρεαζόμενοι – Στο προσκήνιο η ανάγκη για άμεσες λύσεις

Έντονη δυσαρέσκεια καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι οποίοι διαπιστώνουν σε καθημερινή βάση αποκοπές στην παραγωγή ενέργειας, φαινόμενο που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, σε αρκετές περιπτώσεις η παραγωγή μηδενίζεται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή επαρκή εξήγηση. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα την απόδοση των επενδύσεών τους, καθώς πολλοί είχαν προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων βασιζόμενοι σε υφιστάμενα σχέδια στήριξης και στη γενικότερη πολιτική προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική διάσταση. Πολίτες εκφράζουν προβληματισμό για την αξιοπιστία του πλαισίου μέσα στο οποίο κλήθηκαν να επενδύσουν, επισημαίνοντας την ανάγκη για σαφείς διαδικασίες, διαφάνεια και καλύτερο προγραμματισμό στη διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου.

Την ίδια ώρα, ομάδες πολιτών έχουν αρχίσει να οργανώνονται, αξιοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και τη διεκδίκηση λύσεων. Ενδεικτική είναι η δημιουργία διαδικτυακού γκρούπ με την ονομασία ΚΥΠΡΟΣ: ΟΧΙ στις αποκοπές φωτοβολταϊκών μέσω των οποίων συγκεντρώνονται εμπειρίες και καταγράφονται περιστατικά αποκοπών.

Από πλευράς αρμόδιων φορέων, το θέμα συνδέεται με τις αυξημένες ποσότητες ενέργειας που διοχετεύονται στο δίκτυο από ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, γεγονός που καθιστά αναγκαία, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη διαχείριση της παραγωγής για λόγους ευστάθειας του συστήματος. Ωστόσο, οι επηρεαζόμενοι ζητούν την υιοθέτηση πιο ολοκληρωμένων λύσεων, όπως η ενίσχυση των υποδομών, η αξιοποίηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» ενεργειακό μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Η Κύπρος ανεβαίνει στη σκηνή της Αθήνας με τρεις ξεχωριστές παραστάσεις

Τρεις κυπριακές θεατρικές παραγωγές που ξεχώρισαν κατά τη θεατρική...

ΥΠΑΝ: Στο Προεδρικό οι εργαζόμενοι – «Δεν πάει άλλο» με την καθυστέρηση της νομοθεσίας

Σε κινητοποίηση κατέρχονται οι εργαζόμενοι στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του...

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ: 24 περιστατικά και 14 συλλήψεις σε μόλις έξι μήνες

Αυξημένες σε σχέση με το 2025 είναι οι επιθέσεις...

Topics

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Η Κύπρος ανεβαίνει στη σκηνή της Αθήνας με τρεις ξεχωριστές παραστάσεις

Τρεις κυπριακές θεατρικές παραγωγές που ξεχώρισαν κατά τη θεατρική...

ΥΠΑΝ: Στο Προεδρικό οι εργαζόμενοι – «Δεν πάει άλλο» με την καθυστέρηση της νομοθεσίας

Σε κινητοποίηση κατέρχονται οι εργαζόμενοι στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του...

ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ: «Γιατί μία εβδομάδα μετά;» – Αλλάζει η ημερομηνία από του χρόνου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις γονέων μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Επίθεση με ρόπαλα μετά από εκδήλωση σε αθλητικό σωματείο – Τρεις τραυματίες

Υπόθεση επίθεσης, τραυματισμού και κατοχής επιθετικών οργάνων διερευνά η...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνο σκηνικό στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας–Λεμεσού – Κομμάτια ελαστικού στη μέση του δρόμου-(Βίντεο)

Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιστατικό καταγράφηκε σήμερα στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας–Λεμεσού,...

Related Articles

Popular Categories