ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Διαβίβαση εκθέσεων για «Κράτος Μαφία» σε Αστυνομία και Υπουργικό – Ξεκινά ποινική διερεύνηση

Η Νομική Υπηρεσία προχώρησε στη διαβίβαση, αυτούσια, της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς καθώς και της Τελικής Έκθεσης των Λειτουργών Επιθεώρησης, που αφορούν την υπόθεση η οποία σχετίζεται με το βιβλίο «Κράτος Μαφία», προς την Αστυνομία και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε από το Εισαγγελικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη σειρά θεσμικών εξελίξεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η αποχή του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από τον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς και η πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.

Παράλληλα, σημειώνεται το έντονο δημόσιο ενδιαφέρον που έχει προκύψει λόγω της σοβαρότητας και του εύρους της έρευνας, αλλά και των προσώπων που εμπλέκονται. Όπως αναφέρεται, οι εκθέσεις παραδίδονται χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να ξεκινήσει άμεσα και απρόσκοπτα η ποινική διερεύνηση πιθανών αδικημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από τα ευρήματα. Με αυτό τον τρόπο, οι θεσμοί επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με ταχύτητα, διαφάνεια και πλήρη αντικειμενικότητα, χωρίς καθυστερήσεις στο ερευνητικό στάδιο.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Η Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς (η Αρχή) και η Τελική Έκθεση των Λειτουργών Επιθεώρησης για την πιο πάνω έρευνα παραδόθηκαν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας στις 22/6/2026, μαζί με αντίγραφα των πρακτικών και τεκμηρίων. Τα μέλη του Εισαγγελικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη:

  • την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να απέχουν από τη διαδικασία και να αναθέσουν τον χειρισμό του θέματος στο Εισαγγελικό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από την Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, ημερομηνίας 17/6/26,
  • την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι προτίθεται να προβεί σε διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Ποινικής Δικονομίας, όπως αυτή ανακοινώθηκε στις 17/6/26,
  • την Ανακοίνωση της Αρχής, ημερομηνίας 16/6/26 και τη διαβιβαστική επιστολή του πορίσματος στη Νομική Υπηρεσία, ημερομηνίας 22/6/26,
  • το δημόσιο ενδιαφέρον που προκύπτει από τη φύση, τη σοβαρότητα και το εύρος της έρευνας, καθώς και από τα πρόσωπα που εμπλέκονται,
  • την ανάγκη συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των θεσμών και της απονομής  της δικαιοσύνης,

αποφάσισαν όπως διαβιβάσουν αμέσως αυτούσια την Έκθεση της Αρχής και την Τελική Έκθεση των Λειτουργών Επιθεώρησης, μαζί με όλα τα συνημμένα, τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η ποινική διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Σε αυτό το στάδιο, υπό το φως των ανωτέρω και με γνώμονα τη διαφύλαξη της αντικειμενικότητας της έρευνας, κρίθηκε ότι τόσο η Έκθεση της Αρχής, όσο και η Τελική Έκθεση των Λειτουργών Επιθεώρησης, πρέπει να διαβιβαστούν αυτούσιες, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία, με σκοπό τη διενέργεια διευρυμένης ποινικής διερεύνησης για όλα τα πιθανά ποινικά αδικήματα που δύναται να προκύπτουν από αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Νέα εμφάνιση για τα χαρτονομίσματα του ευρώ – Ψηφίζεις το σχέδιο που θα τυπωθεί

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε και παρουσίασε τη...

ΜΟΣΦΙΛΩΤΗ: Πυροτεχνήματα μέσα στα πεύκα εν μέσω πύρινου συναγερμού – Έντονες αντιδράσεις πολιτών-(Βίντεο)

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί περιστατικό στη Μοσφιλωτή, στην περιοχή του...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Εργασίες οριζόντιας σήμανσης στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για δύο νύχτες

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες δύο νύχτες...

ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ: Η ζωή του Δανού πιλότου που χάθηκε στην αποστολή κατάσβεσης στην Ψάθα

Ο Ρούνε Κίνταλ δεν επέλεξε απλώς το επάγγελμα του...

Topics

ΜΟΣΦΙΛΩΤΗ: Πυροτεχνήματα μέσα στα πεύκα εν μέσω πύρινου συναγερμού – Έντονες αντιδράσεις πολιτών-(Βίντεο)

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί περιστατικό στη Μοσφιλωτή, στην περιοχή του...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Εργασίες οριζόντιας σήμανσης στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για δύο νύχτες

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες δύο νύχτες...

ΚΟΡΝΟΣ: Συνελήφθη 26χρονος για τη φωτιά στη δασική περιοχή – Μαρτυρία οδήγησε στα ίχνη του

Στη σύλληψη 26χρονου προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο των...

Related Articles

Popular Categories