ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Γιατί αφαιρέθηκαν τα ονόματα των γονέων – Τι ισχύει στην Ευρώπη και αν μπορεί κάποιος να τα διατηρήσει

Η κατάργηση της αναγραφής των ονομάτων του πατέρα και της μητέρας στις νέες κυπριακές ταυτότητες έχει προκαλέσει συζητήσεις και ερωτήματα, με πολλούς πολίτες να αναρωτιούνται γιατί λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και αν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν τα στοιχεία αυτά στο νέο δελτίο ταυτότητας.

Η αλλαγή δεν αποτελεί αποκλειστικά κυπριακή επιλογή. Αντίθετα, εντάσσεται στη γενικότερη τάση που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι εθνικές ταυτότητες περιλαμβάνουν μόνο τα βασικά στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου, όπως το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τη φωτογραφία, την υπηκοότητα και τον αριθμό του εγγράφου. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία των νέων προδιαγραφών, τα στοιχεία των γονέων δεν θεωρούνται απαραίτητα για την ταυτοποίηση του πολίτη και η αφαίρεσή τους συνδέεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και με την εναρμόνιση της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έκδοσης δελτίων ταυτότητας.

Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα ονόματα των γονέων δεν εμφανίζονται στις ταυτότητες.

Πολλοί πολίτες διερωτώνται εάν μπορούν, με δική τους επιλογή, να ζητήσουν να παραμείνουν τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας στη νέα ταυτότητα. Η απάντηση είναι αρνητική. Το περιεχόμενο του δελτίου ταυτότητας καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις τεχνικές προδιαγραφές που εφαρμόζονται ομοιόμορφα για όλους τους πολίτες. Επομένως, όποιος εκδώσει νέα ταυτότητα θα παραλάβει το νέο έγγραφο χωρίς την αναγραφή των στοιχείων των γονέων, ανεξάρτητα από την προσωπική του επιθυμία.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά καταργούνται από τα κρατικά αρχεία. Τα ονόματα των γονέων εξακολουθούν να είναι καταχωρημένα στο Αρχείο Πληθυσμού και είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όταν απαιτείται για διοικητικούς ή νομικούς σκοπούς.

Όσοι διαθέτουν ήδη ταυτότητα παλαιού τύπου μπορούν να τη χρησιμοποιούν μέχρι τη λήξη της ή μέχρι να χρειαστεί αντικατάσταση λόγω απώλειας, φθοράς ή αλλαγής στοιχείων. Από τη στιγμή όμως που θα εκδοθεί νέα ταυτότητα, αυτή θα ακολουθεί τις ισχύουσες προδιαγραφές, χωρίς να προβλέπεται δυνατότητα εξαίρεσης για τη διατήρηση των ονομάτων των γονέων. Το γεγονός ότι πολλοί πολίτες πληροφορήθηκαν την αλλαγή εκ των υστέρων αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη για πιο άμεση και ουσιαστική ενημέρωση του κοινού όταν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές που επηρεάζουν βασικά κρατικά έγγραφα και αφορούν το σύνολο των πολιτών.

Αν και η αλλαγή είχε συζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των δελτίων ταυτότητας και της εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν συνοδεύτηκε από μια ευρεία ενημερωτική εκστρατεία προς τους πολίτες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πληροφορήθηκαν ότι τα ονόματα των γονέων δεν θα αναγράφονται πλέον μόνο κατά την υποβολή της αίτησης ή κατά την παραλαβή της νέας τους ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι το τέλος έκδοσης νέας δελτίου ταυτότητας ανέρχεται στα 30 ευρώ για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ για ανήλικους κάτω των 18 ετών το κόστος διαμορφώνεται στα 20 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΣΤΕΓΑΣΗ: Νέα σχέδια για οικογένειες-Σπίτι πάνω από το σπίτι ή κρατικό οικόπεδο – Ανοίγουν οι αιτήσεις σε 10 ημέρες

Δύο νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος...

ΝΕΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Ποιοι αναλαμβάνουν σε σημαντικούς οργανισμούς και φορείς

Σημαντικές αποφάσεις για τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων και άλλων...

ΕΡΑΤΩ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ταυτοποιήθηκε η σορός της – Στο επίκεντρο πλέον οι συνθήκες του θανάτου της

Τέλος στην αγωνία για την τύχη της 76χρονης Ερατώς...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου η μείωση φόρου – Στα 8,33 σεντ το όφελος ανά λίτρο

Παράταση στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα...

Topics

ΝΕΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: Ποιοι αναλαμβάνουν σε σημαντικούς οργανισμούς και φορείς

Σημαντικές αποφάσεις για τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων και άλλων...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου η μείωση φόρου – Στα 8,33 σεντ το όφελος ανά λίτρο

Παράταση στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα...

ΦΑΙΔΩΝΑΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ: Ξανά στο Κακουργιοδικείο – Κεκλεισμένων των θυρών η συνέχεια της δίκης

Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου επιστρέφει σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου,...

ΚΥΠΡΟΣ: Επιστρέφει το καλοκαιρινό σκηνικό – Νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Με καλοκαιρινό σκηνικό θα κυλήσει και σήμερα ο καιρός...

Related Articles

Popular Categories