ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση και η εκλογή για την προεδρία

Ορκίζονται οι νέοι βουλευτές

Με τη συνεδρίαση της νέας Ολομέλειας της Βουλής ανοίγει σήμερα και επίσημα η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου.

Η πρώτη συνεδρία έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα και θα αρχίσει με τη διαβεβαίωση των 56 βουλευτών, καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Για πρώτη φορά το νέο σύστημα εκλογής

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, με την εφαρμογή για πρώτη φορά του νέου τρόπου ψηφοφορίας που ενέκρινε η προηγούμενη Βουλή.

Για εκλογή από τον πρώτο γύρο απαιτούνται τουλάχιστον 29 ψήφοι. Αν κανείς υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η διαδικασία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους.

Σε περίπτωση ισοψηφιών προβλέπονται επαναληπτικές ψηφοφορίες, ενώ εάν η ισοπαλία παραμείνει μέχρι τέλους, ο Πρόεδρος θα αναδειχθεί με δημόσια κλήρωση.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα προεδρεύσει της συνεδρίας ο πρεσβύτερος βουλευτής του Σώματος, Ζαχαρίας Κουλίας.

Η πρώτη δοκιμασία των πολιτικών συσχετισμών

Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται η πρώτη σημαντική αναμέτρηση μετά τις εκλογές και αναμένεται να αποτυπώσει τις νέες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό.

Το ΑΚΕΛ κατέρχεται με υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του Άλματος – Πολίτες για την Κύπρο.

Από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού, στόχος είναι η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου, ενώ το ΔΗΚΟ εξετάζει την υποβολή υποψηφιότητας με τον πρόεδρό του, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ρόλο-κλειδί τα μικρότερα κόμματα

Καθοριστικές αναμένεται να αποδειχθούν οι επιλογές των μικρότερων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΕΛΑΜ και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Το ΕΛΑΜ προσανατολίζεται σε αυτόνομη υποψηφιότητα στον πρώτο γύρο και έχει ήδη αποκλείσει στήριξη τόσο προς τον ΔΗΣΥ όσο και προς το ΑΚΕΛ σε πιθανό δεύτερο γύρο.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, διατηρώντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πιθανότερο το σενάριο δεύτερου γύρου

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία θεωρείται δύσκολη, καθώς κανένας υποψήφιος δεν φαίνεται να συγκεντρώνει εκ των προτέρων τις απαιτούμενες 29 ψήφους.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι η τελική αναμέτρηση για την Προεδρία της Βουλής θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, μέσα από τις συμμαχίες και τις μετακινήσεις ψήφων που θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Hot this week

ΝΥΧΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ: Έξι συλλήψεις και 326 τροχαίες καταγγελίες παγκύπρια

Εκτεταμένες επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο Με ενισχυμένη παρουσία στους...

ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΟΧΗΜΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ: ζημιές και σε άλλα δύο αυτοκίνητα

Ολοσχερής καταστροφή οχήματος Συναγερμός σήμανε γύρω στη 1 μετά τα...

Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: Ένας Μάιος με κάλπες, κρίσεις και διπλωματικά σενάρια

Ένας πυκνός μήνας σε πολλά μέτωπα Ο Μάιος του 2026...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΑΠΝΟΥ: Ένα στα τέσσερα τσιγάρα διακινείται εκτός νόμιμης αγοράς

Ανάμεσα στις χειρότερες επιδόσεις της Ευρώπης Η Κύπρος συγκαταλέγεται πλέον...

Topics

ΝΥΧΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ: Έξι συλλήψεις και 326 τροχαίες καταγγελίες παγκύπρια

Εκτεταμένες επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο Με ενισχυμένη παρουσία στους...

ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΟΧΗΜΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ: ζημιές και σε άλλα δύο αυτοκίνητα

Ολοσχερής καταστροφή οχήματος Συναγερμός σήμανε γύρω στη 1 μετά τα...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΑΠΝΟΥ: Ένα στα τέσσερα τσιγάρα διακινείται εκτός νόμιμης αγοράς

Ανάμεσα στις χειρότερες επιδόσεις της Ευρώπης Η Κύπρος συγκαταλέγεται πλέον...

«Η ΠΟΙΝΗ ΗΤΑΝ ΕΠΙΕΙΚΗΣ»: Το Εφετείο κράτησε τα 14 χρόνια φυλάκισης για τα 32 κιλά ναρκωτικών

Οριστικό «όχι» στην έφεση Αμετάβλητη παραμένει η ποινή φυλάκισης 14...

«ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΦΙΑ»: Νέα πυρά Δρουσιώτη μετά το πόρισμα για την υπόθεση «Σάντη»

Απορρίπτει τα συμπεράσματα της έρευνας Με έντονο και ειρωνικό ύφος...

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ χτύπησε ξανά δυνατά στο «EKO Cyprus International Athletics Meeting»

Mοναδικές στιγμές αθλητικού θεάματος που συνοδεύτηκαν από νέα ρεκόρ...

Related Articles

Popular Categories