ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ: Παύθηκε ο «υπουργός» Μεταφορών Ερχάν Αρικλί – «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία σκιά στην έρευνα»

Στην απομάκρυνση του «υπουργού Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» Ερχάν Αρικλί από τα καθήκοντά του προχώρησε ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ, στον απόηχο της πολύνεκρης ναυτικής τραγωδίας ανοικτά της Κερύνειας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την ώρα που οι έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους εννέα, με τους αγνοουμένους να ανέρχονται πλέον στους 19. Ο Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε ότι η απομάκρυνση του Αρικλί κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η έρευνα από την «αστυνομία» και τη «δικαιοσύνη» να διεξαχθεί χωρίς οποιαδήποτε σκιά ή αμφιβολία. Όπως ξεκαθάρισε, πρόκειται για διοικητικό μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της απρόσκοπτης διερεύνησης και όχι σε απόδοση ενοχής.

«Ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, καθήκον μου είναι να λαμβάνω όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για τη διασφάλιση της έρευνας και την ανακούφιση της κοινής γνώμης», ανέφερε ο Ουστέλ, ανακοινώνοντας ότι ενημέρωσε προσωπικά τον Αρικλί για την απόφασή του. Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων έσπευσε, παράλληλα, να τονίσει ότι η απόφαση δεν στρέφεται εναντίον του Yeniden Doğuş Partisi (YDP), του οποίου ο Αρικλί είναι επικεφαλής, ούτε εναντίον των υποστηρικτών του κόμματος. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Αρικλί για τη συνεργασία τους τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η τοποθέτηση της Τουρκοκυπριακής Δικηγορικής Ένωσης, η οποία παρενέβη στη συζήτηση για την απομάκρυνση του Αρικλί, υπογραμμίζοντας ότι η ποινική ευθύνη δεν ταυτίζεται με τη διοικητική και πολιτική ευθύνη. Η Ένωση επισημαίνει ότι πρέπει να διερευνηθεί όχι μόνο η ενδεχόμενη ευθύνη της εταιρείας, του καπετάνιου ή του πληρώματος, αλλά και το κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν τους απαιτούμενους ελέγχους, αν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις ασφαλείας και ποιοι έδωσαν την άδεια στο πλοίο να αποπλεύσει.

Μάλιστα, σημειώνει ότι η προσωρινή απομάκρυνση προσώπων που ενδέχεται να σχετίζονται διοικητικά με την υπόθεση δεν αποτελεί διαπίστωση ενοχής, αλλά μέτρο που μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της έρευνας.

Ο ίδιος ο Ερχάν Αρικλί, μετά την απόφαση του Ουστέλ, δήλωσε χαρακτηριστικά «μέχρι εδώ ήταν», αποκαλύπτοντας ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον «πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα Kıbrıs Postası, ο Αρικλί ανέφερε ότι ο Ουστέλ του είπε πως ήταν υποχρεωμένος να τον απομακρύνει για χάρη της έρευνας. Ο ίδιος δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι θεωρεί την απόφαση πολιτικά και ηθικά προβληματική, τη σέβεται λόγω της θέσης του Ουστέλ ως επικεφαλής της «κυβέρνησης». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο θα συγκληθεί το κομματικό όργανο του YDP, προκειμένου να συζητηθεί η αποχώρηση του κόμματος από την «κυβέρνηση», εξέλιξη που προσδίδει πλέον και πολιτική διάσταση στην απόφαση απομάκρυνσής του. Ο Ουστέλ, πάντως, επέμεινε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί ένοχος πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι ισχύει το τεκμήριο αθωότητας και ότι όποιος διαπιστωθεί πως φέρει ευθύνη ή αμέλεια θα λογοδοτήσει σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της τραγωδίας η πολιτική ευθύνη αγγίζει πλέον ευθέως το ανώτατο επίπεδο του αρμόδιου «υπουργείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΑΡΝΑΚΑ: Φορτηγό με τσιμεντένιους σωλήνες επιχειρεί επικίνδυνο ελιγμό – «Ήταν ασφαλισμένο το φορτίο;»

Ερωτήματα προκαλεί η εικόνα του βαρέως φορτηγού, καθώς από...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ: Από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας στην κορυφή της Αμερικής – Η μεγάλη τιμητική διάκριση στη Νέα Υόρκη

Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση θα απονεμηθεί στον Σταύρο Α....

ΠΥΚΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Καθυστερήσεις στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λεμεσού

Εικόνα έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης καταγράφεται στους δρόμους της Κύπρου,...

ΕΤΕΑ: «Σήμερα θα τη βρούμε» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση όσων έψαχναν για 8 ημέρες την 75χρονη Τούλλα

Με ένα συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετούν την 75χρονη Ερατώ Αθανασίου,...

Topics

ΠΥΚΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Καθυστερήσεις στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λεμεσού

Εικόνα έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης καταγράφεται στους δρόμους της Κύπρου,...

ΕΤΕΑ: «Σήμερα θα τη βρούμε» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση όσων έψαχναν για 8 ημέρες την 75χρονη Τούλλα

Με ένα συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετούν την 75χρονη Ερατώ Αθανασίου,...

Η Primetel Platinum Χορηγός του Cyprus 3on3 για 4η Συνεχή Χρονιά

Η Primetel, ως διαχρονικός υποστηρικτής του κυπριακού αθλητισμού, δηλώνει...

Related Articles

Popular Categories