Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
9.1 C
Cyprus

MΑΡΙΟΣ ΗΛΙΑ: Τιμήθηκε στο εξωτερικό – αγνοήθηκε στην Κύπρο-Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης (Βίντεο)

Παρά τις διεθνείς διακρίσεις του, η Κύπρος απέρριψε την πρόταση να ανατεθεί στον διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Μάριο Ηλία η σύνθεση μουσικής για ορατόριο που θα παρουσίαζε την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας.

Σύμφωνα με την πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό Έλενα Μουζάλα, μία από τα ιδρυτικά τακτικά μέλη της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και όπως δήλωσε στο Φιλελεύθερο, κατήγγειλε την απόρριψη της πρότασης και τόνισε ότι ο Μάριος Ηλία είχε παρουσιάσει πρόσφατα το έργο του «Ωδή στο Φως» στην πόλη Νέστβεντ, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Δανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, αποδεικνύοντας την αξία του. Το κείμενο του ορατορίου θα είχε γράψει ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Η καταγγελία ανέδειξε τα ερωτήματα για τον τρόπο επιλογής των καλλιτεχνικών συνεργασιών κατά την Κυπριακή Προεδρία, καθώς ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης απορρίφθηκε στην πατρίδα του, ενώ αξιοποιήθηκε πλήρως στο εξωτερικό.

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία από την Πάφο είναι Ελληνοκύπριος συνθέτης, ακαδημαϊκός και διευθυντής καλλιτεχνικών και πολιτιστικών θεσμών. Θεωρείται από μουσικολόγους, κριτικούς και ΜΜΕ «μουσικό φαινόμενο», «ο άνθρωπος του μνημειώδους», «πρωτοπόρος της γενιάς του», «μουσικός ανανεωτής» και «μάγος του ήχου». Το έργο του περιλαμβάνει συμφωνίες, ορατόρια, όπερες, ραψωδίες, χορωδιακά και εορταστικές συνθέσεις, που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα και τη σύμπηξη διαφορετικών ειδών μουσικής. Μέχρι σήμερα έχει συνθέσει περίπου 100 έργα με παγκόσμια απήχηση.

Να θυμίσουμε, ότι ο Μάριος Ιωάννου Ηλία τιμήθηκε τόσο από τον Δήμαρχο του Βλαδιβοστόκ όσο και από τον Υπουργό Πολιτισμού της Κυβέρνησης Κράι Πριμόρσκι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας τη βαρυσήμαντη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών στην πόλη και στην περιοχή του Κράι Πριμόρσκι.

Το έργο του, όπως η ταινία-συνθετική δημιουργία «Ο Ήχος του Βλαδιβοστόκ», αποτελεί μαγευτικό οπτικοακουστικό πορτρέτο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας του Πριμόριε, που γυρίστηκε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με συμμετοχή 13 μουσικών ομάδων, 350 μουσικών και 18 φορέων, ενώ ο ηχητικός σχεδιασμός σε τρισδιάστατη μορφή έγινε σε συνεργασία με τη Dolby Atmos Ηνωμένου Βασιλείου και την Mosfilm Μόσχας.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ σημείωσαν ότι η δημιουργία αυτή ξεχωρίζει για την ακρίβεια και την πρωτοτυπία της, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει μια συναρπαστική ατμόσφαιρα και ένα κοινωνικό πορτρέτο της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ο Δήμος Στροβόλου σε ετοιμότητα για έντονες βροχοπτώσεις-Πλημμυρισμένοι δρόμοι-(Βίντεο)

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τις τελευταίες ώρες ολόκληρη την Κύπρο,...

890 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ: Τα ποσά που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνική πρόνοια

Έντονο ενδιαφέρον, πέρα από τις ανθρωπιστικές συνέπειες, προκαλεί και...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης σε Παλαιχώρι – Αγρό

Ομίχλη παρατηρείται αυτή την ώρα στις ορεινές περιοχές Παλαιχωρίου...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Συγκινητική βοήθεια από αστυνομικούς σε μητέρα με βρέφος

Μια δύσκολη και αγχωτική στιγμή βίωσε μια μητέρα με...

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ: Άνοιξε η τρίτη λωρίδα – Βελτιωμένη διέλευση για τους οδηγούς

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από σήμερα η τρίτη λωρίδα...

Topics

890 ΕΚΑΤ.ΔΟΛΑΡΙΑ: Τα ποσά που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνική πρόνοια

Έντονο ενδιαφέρον, πέρα από τις ανθρωπιστικές συνέπειες, προκαλεί και...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης σε Παλαιχώρι – Αγρό

Ομίχλη παρατηρείται αυτή την ώρα στις ορεινές περιοχές Παλαιχωρίου...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Συγκινητική βοήθεια από αστυνομικούς σε μητέρα με βρέφος

Μια δύσκολη και αγχωτική στιγμή βίωσε μια μητέρα με...

ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ: Έφθασε στην Κύπρο-Πλήθος πιστών προσκυνά στην Πάνω Δευτερά

Η Τίμια Κάρα της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης έφτασε...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Στην Πρεσβεία της Κίνας: «Understanding China Through the Two Sessions»

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κυπριακή...

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ: Μια γιορτή φαντασίας και προσφοράς από το Αλκίνοος Αρτεμίου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον κόσμο των παιδικών παραμυθιών...

Related Articles

Popular Categories