Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την Τουρκία, το οποίο εγκρίθηκε με 381 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 171 αποχές, καταγράφηκε και η στάση των Κύπριων ευρωβουλευτών.
Το Ευρωκοινοβούλιο, με το συγκεκριμένο κείμενο, επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό και ζητά από την Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση περί «δύο κρατών» και να επανέλθει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές επέλεξαν να τηρήσουν αποχή, με εξαίρεση τον Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος ψήφισε κατά του ψηφίσματος.
Παράλληλα, καλεί σε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, ζητά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό και θέτει σειρά αιτημάτων προς την Άγκυρα, όπως σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφυγή μονομερών ενεργειών και αποχώρηση στρατευμάτων από το νησί.
Το ψήφισμα περιλαμβάνει επίσης αναφορές στα Βαρώσια, στην Πράσινη Γραμμή και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τονίζει την ανάγκη για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αποκλιμάκωση των εντάσεων μέσω διαλόγου.Παράλληλα, εκφράζεται α ζητήματα που αφορούν την ελευθερία έκφρασης και την πρόσβαση σε περιουσίες και πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα, ενώ τονίζεται η ανάγκη προστασίας των αγνοουμένων και ενίσχυσης της πρόσβασης της Διερευνητικής Επιτροπής στα σχετικά αρχεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

