ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε βάσει των κανονισμών της Κύπρου

Με την έναρξη της θερινής περιόδου και τις υψηλές θερμοκρασίες να οδηγούν χιλιάδες πολίτες στις παραλίες, η ασφάλεια στη θάλασσα βρίσκεται στο επίκεντρο. Παρότι οι θάλασσες της Κύπρου αξιολογούνται στις καθαρότερες και ασφαλέστερες της Ευρώπης, τα περιστατικά πνιγμών συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΕΛΙΑΝΙΔΟΥ

Η έλλειψη επαρκούς αριθμού ναυαγοσωστών στις παραλίες της Κύπρου εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι η υποστελέχωση αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για τους λουόμενους, ειδικά κατά περιόδους καλοκαιρινής αιχμής. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι πνιγμοί οφείλονται σε έλλειψη ναυαγοσωστών, μη επανδρωμένα παρατηρητήρια, λήξη βάρδιας ναυαγοσώστη και ελλείψεις σε εξοπλισμό. Επιπλέον, μονάχα το 20% των παρατηρητηρίων είναι εξοπλισμένα με τζετ σκι διάσωσης, γεγονός που αναδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη προσωπικού αλλά και την ανάγκη για καλύτερη υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να κολυμπούν μόνο σε οργανωμένες παραλίες, να παραμένουν πίσω από τις σημαδούρες, να ακολουθούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών και να αποφεύγουν τη θάλασσα όταν κυματίζει κόκκινη σημαία. Παράλληλα, οι γονείς οφείλουν να επιβλέπουν συνεχώς τα μικρά τους παιδιά, καθώς ένας πνιγμός μπορεί να συμβεί αθόρυβα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Εξίσου σημαντική είναι η προστασία από τον ήλιο για αποτροπή αφυδάτωσης. Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη θερινή περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, αφυδάτωση ή εξάντληση, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και παιδιά. Η χρήση αντηλιακού, η παραμονή στη σκιά και η συχνή ενυδάτωση είναι απαραίτητα μέτρα.

Η καλοκαιρινή απόλαυση της θάλασσας δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από κινδύνους. Η σωστή οργάνωση, η επαρκής ναυαγοσωστική υπηρεσία και η υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:«Δεν τα χάσαμε από αρρώστια ούτε στον πόλεμο» – Το συγκλονιστικό αντίο στην Πόπη Χριστοφόρου

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, η Ανδριάνα Νικολάου αποχαιρετά την...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ: Τα 5 ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις μετά τον θάνατό του

Νέα δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο μετά τον θάνατο του...

Topics

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ: Τα 5 ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις μετά τον θάνατό του

Νέα δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο μετά τον θάνατο του...

Related Articles

Popular Categories