ΙΣΡΑΗΛ: Πρώτο κρούσμα χανταϊού – Δεν είναι πανδημία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό χανταϊού καταγράφηκε στο Ισραήλ, με τις υγειονομικές αρχές να εξετάζουν το ιστορικό ταξιδιών του ασθενούς στην Ανατολική Ευρώπη, όπου εκτιμάται ότι πιθανότατα εκτέθηκε στον ιό πριν από αρκετούς μήνες.

Ο ασθενής απευθύνθηκε σε γιατρούς μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, τα οποία κινητοποίησαν περαιτέρω εργαστηριακούς ελέγχους. Αρχικά εντοπίστηκαν αντισώματα που έδειξαν έκθεση στον ιό, ενώ στη συνέχεια η διάγνωση επιβεβαιώθηκε μέσω PCR τεστ. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή και δεν χρειάστηκε εντατική νοσηλεία, ωστόσο βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και το περιστατικό έχει ήδη δηλωθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πρόκειται για ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτοφανές περιστατικό για τη χώρα, καθώς στο παρελθόν είχαν καταγραφεί μεμονωμένες υποψίες μόλυνσης σε ταξιδιώτες.Ο χανταϊός (hantavirus) είναι μια ομάδα ιών που συνδέεται κυρίως με τρωκτικά, όπως ποντίκια και αρουραίοι, τα οποία λειτουργούν ως φυσικοί φορείς. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί κυρίως όταν έρθει σε επαφή με ούρα, κόπρανα ή σάλιο μολυσμένων ζώων, ή όταν εισπνεύσει σωματίδια από μολυσμένο περιβάλλον, όπως αποθήκες, υπόγεια ή αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να θυμίζουν κοινή γρίπη και περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, έντονη κόπωση, ρίγη και ζάλη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικές επιπλοκές, ακόμη και σε σοβαρή πνευμονική δυσλειτουργία, γεγονός που καθιστά σημαντική την έγκαιρη ιατρική αξιολόγηση.

Όσον αφορά το αν πρόκειται για πανδημία, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο χανταϊός δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ευρείας και ταχείας μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων, όπως οι ιοί που προκαλούν πανδημίες. Τα κρούσματα εμφανίζονται σποραδικά και συνδέονται κυρίως με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και περιβαλλοντικές συνθήκες όπου υπάρχει παρουσία μολυσμένων τρωκτικών. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια σπάνια ζωονόσο με τοπικό χαρακτήρα και όχι για παγκόσμια υγειονομική απειλή τύπου πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ: Σύννεφα, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και διαστήματα συννεφιάς θα κυλήσει...

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΑ: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο 30χρονος – Εξετάζεται απόπειρα φόνου

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Τροχαίο στον Κάψαλο – Τέσσερις ελαφρά τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ: «Για εσένα Γιώργο» – Η συγκινητική αφιέρωση στον Μαζωνάκη στο Βελιγράδι – (Βίντεο)

Μια ξεχωριστή στιγμή χάρισε στο κοινό του Βελιγραδίου ο...

ΣΩΤΗΡΑ: Έκρηξη σε γκαράζ έστειλε 30χρονο στο νοσοκομείο – Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη 30χρονος το βράδυ της Παρασκευής, μετά...

Topics

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΑ: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο 30χρονος – Εξετάζεται απόπειρα φόνου

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Τροχαίο στον Κάψαλο – Τέσσερις ελαφρά τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή...

ΣΩΤΗΡΑ: Έκρηξη σε γκαράζ έστειλε 30χρονο στο νοσοκομείο – Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη 30χρονος το βράδυ της Παρασκευής, μετά...

ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Πυρκαγιά σε υπόγειο ξενοδοχείου στην Περνέρα – Προληπτικά απομακρύνθηκαν οι ένοικοι

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής σε υπόγειο ξενοδοχείου...

Related Articles

Popular Categories