ΙΣΡΑΗΛ-ΛΙΒΑΝΟΣ: 10ήμερη εκεχειρία μετά από ανακοίνωση Τραμπ – Τι προβλέπεται και οι αντιδράσεις

Μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για ένα πρώτο βήμα προς μια πιο σταθερή ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου και Ελλάδας), έπειτα από επαφές που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο μόνιμη ειρηνευτική λύση.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι έχει δώσει εντολή σε ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ να συνεργαστούν στενά με τις δύο χώρες, ώστε η εκεχειρία να μη μείνει απλώς σε επίπεδο ανακοινώσεων, αλλά να εξελιχθεί σε σταθερό πλαίσιο αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να προσκληθούν στον Λευκό Οίκο για περαιτέρω συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας τις επαφές «ιδιαίτερα θετικές» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωσης.

Από την πλευρά του Λιβάνου, πηγές αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ ενημερώθηκε για πιθανή προσωρινή εκεχειρία μέσω διπλωματικών διαύλων, με εκπροσώπους της να τονίζουν πως η τήρησή της εξαρτάται από το αν θα σταματήσουν πλήρως οι ισραηλινές επιθέσεις. Στο Ισραήλ, κυβερνητικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με το συμβούλιο ασφαλείας να συνεδριάζει εκτάκτως για την αξιολόγηση της κατάστασης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, ο ισραηλινός στρατός δεν σχεδιάζει άμεση αποχώρηση δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για μια «ανακούφιση» σε μια σύγκρουση που έχει ήδη προκαλέσει βαριές απώλειες, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ προς τον λαό του Λιβάνου μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του Λιβάνου υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις, με στελέχη της Χεζμπολάχ να χαρακτηρίζουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις «σοβαρό λάθος», προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας.

Παρά το εύθραυστο κλίμα, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η 10ήμερη εκεχειρία μπορεί να λειτουργήσει ως «δοκιμαστικό παράθυρο αποκλιμάκωσης», αν υπάρξει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Και κάπως έτσι, η περιοχή μπαίνει ξανά σε λεπτή ισορροπία — με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το “προσωρινό” δεν θα μείνει για πάντα προσωρινό.

Πηγή: Εuronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι εγκεκριμένες ακτές για βουτιές με τον καλύτερό σας φίλο

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι παραλίες γεμίζουν λουόμενους,...

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε βάσει των κανονισμών της Κύπρου

Με την έναρξη της θερινής περιόδου και τις υψηλές...

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Στα ύψη ο υδράργυρος και στην Κύπρο έως 40°C

Η Ευρώπη μπαίνει σε νέο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Ηθοποιών – Σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2028

Τη νέα Συλλογική Σύμβαση Ηθοποιών υπέγραψαν ο Θεατρικός Οργανισμός...

Topics

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι εγκεκριμένες ακτές για βουτιές με τον καλύτερό σας φίλο

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι παραλίες γεμίζουν λουόμενους,...

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Στα ύψη ο υδράργυρος και στην Κύπρο έως 40°C

Η Ευρώπη μπαίνει σε νέο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Ηθοποιών – Σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2028

Τη νέα Συλλογική Σύμβαση Ηθοποιών υπέγραψαν ο Θεατρικός Οργανισμός...

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Μεγάλη ποσότητα οπιούχων ναρκωτικών εντοπίστηκε στην Κύπρο – Δύο συλλήψεις

Μεγάλη ποσότητα οπιούχων ναρκωτικών κατασχέθηκε έπειτα από κοινή επιχείρηση...

Related Articles

Popular Categories