Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Πλάκα, μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε κτίριο στην οδό Λυσικράτους, προκαλώντας την κατάρρευσή του. Οι τελευταίες πληροφορίες των ελλαδικών ΜΜΕ ανεβάζουν στους έξι τους αγνοούμενους, καθώς οι Αρχές αναζητούν τέσσερις Αμερικανούς τουρίστες που διέμεναν στον πρώτο όροφο και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που κατοικούσε στον δεύτερο.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στον πρώτο όροφο διέμεναν δύο ζευγάρια Αμερικανών, ηλικίας περίπου 30 έως 40 ετών, τα οποία είχαν μισθώσει το διαμέρισμα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Την κράτηση φέρεται να είχε πραγματοποιήσει ένας άνδρας με το όνομα Ίαν. Στα συντρίμμια εντοπίστηκε γυναικεία τσάντα, μέσα στην οποία βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν προγραμματισμένη πτήση επιστροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πτήση ήταν προγραμματισμένη περίπου στις 15:00-15:30.
Στον δεύτερο όροφο του κτιρίου διέμενε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο επίσης αναζητείται. Πρόκειται για έναν άνδρα 77 ή 78 ετών βρετανικής καταγωγής και τη σύζυγό του, ηλικίας 77 ή 78 ετών, με τις πληροφορίες για τις ακριβείς ηλικίες να διαφοροποιούνται στα δημοσιεύματα. Αναφορές γειτόνων αναφέρουν ότι το ζευγάρι είχε θεαθεί νωρίτερα το πρωί στο μπαλκόνι του σπιτιού. Παράλληλα, συγγενείς τους έχουν ενημερώσει τις Αρχές ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί τους, ενώ τα κινητά τους δεν απαντούν.
Την κρισιμότητα της επιχείρησης περιέγραψε από το σημείο ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος ανέφερε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Ελληνικής Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και συνεργεία του Δήμου, ενώ χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα, θερμικές κάμερες και εκπαιδευμένοι σκύλοι. Οι διασώστες προχωρούν με ιδιαίτερη προσοχή στην απομάκρυνση των συντριμμιών, καθώς υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω καταρρεύσεων. Μέχρι αργά το βράδυ, οι έρευνες με θερμικές κάμερες και σκύλους δεν είχαν δώσει ένδειξη ζωής. Οι διασώστες πραγματοποιούν κατά διαστήματα απόλυτη ησυχία στην περιοχή, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν ακόμη και τον παραμικρό ήχο κάτω από τα ερείπια.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της έκρηξης. Μεταξύ των βασικών σεναρίων βρίσκεται διαρροή φυσικού αερίου, ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπήρχε φιάλη προπανίου στο κτίριο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο πόρισμα για την αιτία της έκρηξης και οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης.Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε την έκρηξη εξαιρετικά ισχυρή, ενώ οι Αρχές αναμένουν να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση στον χώρο ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα αίτια της καταστροφής.
Το κτίριο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ το ωστικό κύμα προκάλεσε καταστροφές και σε παρακείμενα κτίρια και οχήματα. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνθρωπος, ενώ δύο γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από γειτονικό κτίριο και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


