Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
13.4 C
Cyprus

ΔΡ. ΑΝΤΡΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ: 400–500 γυναίκες στο «Σπίτι της Γυναίκας» – Σοβαρό πρόβλημα η ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία παραμένει μια σοβαρή κοινωνική κρίση, με χιλιάδες καταγγελίες να καταγράφονται κάθε χρόνο ενώ το «Σπίτι της Γυναίκας» φιλοξενεί κατά διαστήματα κακοποιημένες γυναίκες που βρίσκουν καταφύγιο του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ)

Κάθε χρόνο, περίπου 400–500 γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκουν στο Σπίτι της Γυναίκας, που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), έναν ασφαλή χώρο και ουσιαστική υποστήριξη για να ξεφύγουν από την κακοποίηση και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Η ενδοοικογενειακή βία παραμένει μια σοβαρή κοινωνική κρίση στην Κύπρο, με χιλιάδες καταγγελίες να καταγράφονται κάθε χρόνο.

Το Σπίτι της Γυναίκας λειτουργεί ως καταφύγιο, προσφέροντας προστασία, νομική βοήθεια, ψυχολογική στήριξη και διασύνδεση με κρατικούς φορείς. Σύμφωνα με τη Δρ. Άντρη Ανδρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, «η ψυχολογική στήριξη από την πρώτη στιγμή είναι καθοριστική για την ασφάλεια και την ψυχολογία των θυμάτων. Χωρίς αυτή, η αντιμετώπιση της βίας παραμένει μερική».

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι στην Κύπρο, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πρώτες βοήθειες δεν επαρκούν μόνο για τα φυσικά τραύματα. Η παρουσία ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού από την πρώτη στιγμή μειώνει τον κίνδυνο επανατραυματισμού και βοηθά τα θύματα να λάβουν ασφαλείς και ουσιαστικές λύσεις.

Δυστυχώς, στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι είναι ευρωπαϊκή χώρα, δεν υπάρχει καμία στήριξη από ψυχολόγο όταν τα περιστατικά επισκέπτονται τις Πρώτες Βοήθειες.

Η δράση του Σπιτιού της Γυναίκας αποτελεί κρίσιμη υποστήριξη για τα θύματα, εξασφαλίζοντας όχι μόνο ασφάλεια αλλά και την ευκαιρία να ξαναβρούν αξιοπρέπεια και αυτονομία. Παρά τις καταγγελίες που καταγράφονται κάθε χρόνο, το Σπίτι της Γυναίκας παραμένει φάρος ελπίδας για όσες γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να ξεφύγουν από την κακοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ: 28χρονος από τη Ρωσία για σοβαρά αδικήματα στη Λευκωσία-(Φώτο)

Για σοβαρές υποθέσεις που αφορούν διάφορα αδικήματα καταζητείται 28χρονος...

IΝVEST CYPRUS: Ενίσχυση της διεθνούς επενδυτικής θέσης της Κύπρου και στρατηγική εξωστρέφειας

Τα αποτελέσματα και τις δράσεις των ετών 2024 και...

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ: Σε φιλανθρωπικούς σκοπούς θα διατεθούν οι εισφορές από τον θάνατο του 9χρονου

Σε φιλανθρωπικούς σκοπούς θα διατεθούν οι εισφορές από τον...

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ-EUROPA UOMO ΚΥΠΡΟΥ: Καρκίνος του προστάτη… με απλά λόγια

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας...

AUTOBEST: To κοινό της Κύπρου μπορεί τώρα να ψηφίσει για το Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς

To κοινό της Κύπρου μπορεί να ψηφίσει εδώ Η Κύπρος...

Topics

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ: 28χρονος από τη Ρωσία για σοβαρά αδικήματα στη Λευκωσία-(Φώτο)

Για σοβαρές υποθέσεις που αφορούν διάφορα αδικήματα καταζητείται 28χρονος...

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ-EUROPA UOMO ΚΥΠΡΟΥ: Καρκίνος του προστάτη… με απλά λόγια

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας...

DYNAMIC STAFFING SERVICES: Ενισχύει τους διμερείς δεσμούς στο India–Cyprus Summit

Ανεβάζοντας τον πήχη στην ηθική και αποδοτική διεθνή κινητικότητα...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13: Η μέρα που ξυπνά μικρές… δεισιδαιμονίες-Από πού κρατάει τη σκούφια της;

Μέρα περιπέτειας είναι η σημερινή γι’ αυτούς που θεωρούν...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Δεν εξαιρείται η Κύπρος – Συνεχίζονται οι θανατώσεις ζώων

Στην Κύπρο θα συνεχιστούν οι θανατώσεις ζώων που σχετίζονται...

Related Articles

Popular Categories