ΔΗΜΟΤΙΚΑ: Ξεκινούν χωρίς βιβλία – Έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς

Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί η καθυστέρηση στην παράδοση σχολικών εγχειριδίων, με εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για πρωτοφανή κατάσταση.

Χωρίς όλα τα απαραίτητα σχολικά βιβλία μπήκαν στις τάξεις χιλιάδες μαθητές Δημοτικών σχολείων, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται από έντονο προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εκπαιδευτικοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση που έχει να παρουσιαστεί σε τέτοια έκταση εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Μέχρι την παραλαβή των βιβλίων, το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγίες προς τα σχολεία για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διδασκαλία.

Το γεγονός ότι η σχολική χρονιά άρχισε χωρίς βιβλία σε βασικά μαθήματα δημιουργεί, όπως αναφέρουν, επιπλέον δυσκολίες στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμόσουν τον προγραμματισμό τους και να αναζητήσουν εναλλακτικό υλικό, μέχρι να ολοκληρωθεί η παράδοση των εγχειριδίων. Μέχρι την παραλαβή των βιβλίων, το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγίες προς τα σχολεία για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διδασκαλία. Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αξιοποιούν το διαθέσιμο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, τα τετράδια των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, γίνεται σύσταση για «φειδώ στις εκτυπώσεις», γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διερωτώνται πώς μπορεί να περιοριστεί η χρήση φωτοτυπιών από τη στιγμή που τα σχολικά βιβλία δεν έχουν ακόμη παραδοθεί. Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση αυτή σημαίνει περισσότερη προετοιμασία για τους ίδιους και διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας μέσα στην τάξη, καθώς το υλικό που κανονικά θα υπήρχε συγκεντρωμένο στο σχολικό εγχειρίδιο πρέπει τώρα να αναζητηθεί και να προσαρμοστεί.

Οι καθυστερήσεις αφορούν έξι γνωστικά αντικείμενα και σειρά τάξεων του Δημοτικού. Στα Μαθηματικά δεν έχουν παραδοθεί τα βιβλία του Α΄ μέρους για τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Στ΄. Για τις πρώτες εβδομάδες αναμένεται να δοθούν προσωρινά ολιγοσέλιδα βιβλιαράκια. Προβλήματα υπάρχουν ακόμη στα εγχειρίδια Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας της Α΄ τάξης, στην Ιστορία της Κύπρου της Δ΄ τάξης και στη Γεωγραφία της Γ΄ τάξης. Καθυστέρηση καταγράφεται επίσης στα βιβλία Σχεδιασμού και Τεχνολογίας – Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ε΄ και Στ΄ τάξης, καθώς και στο Α΄ μέρος των βιβλίων Θρησκευτικών για τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Στ΄.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, η παραλαβή των εγχειριδίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

Νέες προσθήκες πανεπιστημιακών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ενισχύεται το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό της Σχολής σε...

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Καταδικάζω απερίφραστα» – Παρέμβαση για το όχημα στη ράμπα αναπήρων

Άμεση ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Βουλής των...

ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Το Woman Podcast καλωσορίζει την πρώτη του υπάλληλο

Το The Woman Global, η πλατφόρμα που είναι διαχρονικά...

Topics

Νέες προσθήκες πανεπιστημιακών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ενισχύεται το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό της Σχολής σε...

ALLWYN CYPRUS 3×3 SERIES 2026: Η Allwyn βρίσκεται δίπλα σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού

Για έντεκα χρόνια, το Allwyn Cyprus 3x3 Series αποδεικνύει...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Eνώπιον των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης για τα προϊόντα καπνού

Η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων...

Related Articles

Popular Categories