ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ: 111 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2025

Εκατόν έντεκα δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους επτά γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους το 2025, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.). Το 46% των θανάτων καταγράφηκε στη Γάζα της Παλαιστίνης, ενώ συνολικά 533 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, με την Κίνα να πρωτοστατεί.

Σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόσμος συνεχίζουν να είναι οι περιοχές με τους περισσότερους θανάτους, με 69 δημοσιογράφους να σκοτώνονται φέτος, συμπεριλαμβανομένων 51 στην Παλαιστίνη. Στην Υεμένη καταγράφηκαν 13 θάνατοι και στην Ουκρανία 8. Η πιο τραγική περίπτωση ήταν η στοχευμένη επίθεση της 10ης Αυγούστου, κατά την οποία δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Anas Al-Sharif μαζί με άλλους πέντε εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Στην Ευρώπη, καταγράφηκαν δέκα δολοφονίες δημοσιογράφων, εκ των οποίων οκτώ στην Ουκρανία, μία στη Ρωσία και μία στην Τουρκία, ενώ ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έφτασε τους 149, αυξημένος σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Πρόεδρος της Δ.Ο.Δ., Ντομινίκ Πρανταλιέ, τόνισε ότι οι δολοφονίες και οι φυλακίσεις αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάλεσε σε άμεση υιοθέτηση διεθνούς σύμβασης για την ασφάλεια και προστασία των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΠΑΦΟΣ: Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 44χρονο για τον βιασμό γυναίκας

Ποινή φυλάκισης διάρκειας οκτώ ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο...

ΚΑΥΤΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ: Ο κανόνας των 7 δευτερολέπτων που μπορεί να σώσει τις πατούσες του σκύλου σας

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο...

Η νέα γενιά οδηγών της Toyota κυριάρχησε στο Ράλι Εσθονίας

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team συνέχισε την...

Topics

ΠΑΦΟΣ: Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 44χρονο για τον βιασμό γυναίκας

Ποινή φυλάκισης διάρκειας οκτώ ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο...

ΚΑΥΤΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ: Ο κανόνας των 7 δευτερολέπτων που μπορεί να σώσει τις πατούσες του σκύλου σας

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ιατρικό θαύμα – Γέννησε πανομοιότυπα τετράδυμα χωρίς εξωσωματική

Μια εξαιρετικά σπάνια γέννηση που εντυπωσίασε ακόμη και τους...

Related Articles

Popular Categories