Έφυγε χθες βράδυ από την ζωή, ο πρώτος διευθυντής της ΕΔΑΑΠ και χειριστής του δυστύχημα Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος έγινε ευρύτερος γνωστός όταν είχε αναλάβει να διευρευνήσει το δυστύχημα του Ήλιος. Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο ίδιος είχε δηλώσει και το παράπονο του.
Ο Ακριβός Τσολάκης έφυγε σε ηλικία 93 ετών.Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1930. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως κυβερνήτης αεροσκαφών στην Ολυμπιακή Αεροπορία, πετώντας με όλους τους τύπους αεροσκαφών της εταιρείας. Διετέλεσε διευθυντής Ασφαλείας Πτήσεων της Ο.Α, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1990.Το 2001, με εντολή της Ε.Ε., θεσπίζεται νομοθετικά και συστήνεται η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).
Σε παλαιότερη συνέντευξή του μετά την τραγωδία της Ήλιος ο άνθρωπος που ερεύνησε τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρείας, είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν θα ξεχνούσε εκφράζοντας παράλληλα το παράπονο του.
«Έκτοτε έχω χάσει τον ύπνο μου, μένω ξύπνιος όλο το βράδυ. Άσβηστη και τραυματική εμπειρία. Όταν έρθει η ώρα να κλείσω τα μάτια μου, θα κουβαλήσω αυτή εικόνα όπου και αν πάω. Δυστυχώς μετά το πέρας όλων αυτών των διαδικασιών ξεχάστηκα. Αν έρθω στην Κύπρο είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν θα με αναγνωρίσει. Έχω την εντύπωση πως η τελευταία σελίδα του δράματος παίχτηκε στην Αθήνα στο δικαστήριο. Το γεγονός ότι αποδόθηκε ευθύνη σε κάποιους, εμένα τουλάχιστον μου αρκεί».
Ο Ακριβός Τσολάκης μετά από πρόταση του τότε υπουργού Μεταφορών και από ψηφοφορία της Ελληνική Βουλής, γίνεται ο πρώτος Διευθυντής της ΕΔΑΑΠ. Διερεύνησε μαζί με άλλους συνεργάτες – εμπειρογνώμονες και εξέδωσε το πόρισμα για τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους της εταιρείας «Helios» στο Γραμματικό. Είχε αποφοιτήσει από την Σχολή Ικάρων το 1950 και υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία.
Από την ΕΒΑ (Ελληνική Βασιλική Αεροπορία) αποστρατεύτηκε το 1965 με το βαθμό του αντισμηνάρχου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πολεμική Αεροπορία, υπηρέτησε σε Μοίρες διώξεως ελικοφόρων και αεριωθουμένων, στο Σμήνος της Κορέας, στην Πρεσβεία του Βελιγραδίου ως Αεροπορικός Ακόλουθος και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Οι δώδεκα ηθικές αμοιβές που του απονεμήθηκαν συνολικά όσο ζούσε, περιλαμβάνουν τον Σταυρό του Γεωργίου, τον Χρυσούν Σταυρόν του Φοίνικος και τον Πολεμικό Σταυρό.