12.8 C
Nicosia
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ»: Mια διαδραστική δράση που στέφθηκε με επιτυχία -Τελειόφοιτοι...

ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ»: Mια διαδραστική δράση που στέφθηκε με επιτυχία -Τελειόφοιτοι μαθητές σχημάτισαν το Π- (Φώτο)

-

Μια ομαδική εργασία που στόχο είχε το σχηματισμό το π πραγματοποίησαν οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος». Οι μαθητές αποστήθισαν όσα περισσότερα ψηφία μπορούσαν περνώντας εποικοδομητικά την ώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Cyprus Airways: Τα σχέδια της για το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων

Τα πρώτα 2756 ψηφία του πι σχημάτισαν σε γκράφιτι τελειόφοιτοι μαθητές του σχολείου «Τάσος Μητσόπουλος». Η δράση πραγματοποιήθηκε, βράδυ ούτως ώστε να προβάλλονται στον τοίχο τα ψηφία. Σε ένα ευχάριστο κλίμα, ζωγράφισαν, αποστήθισαν όσα περισσότερα ψηφία μπορούσαν ενώ ακολούθησε διασκέδαση. Η καλή διάθεση αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα το οποία ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό. Να σημειωθεί, ότι το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ ακριβείας υπολογισμού της σταθεράς πι έγινε από Ελβετούς ερευνητές , φτάνοντας τα 62.8 τρισεκατομμύρια ψηφία. Ο υπολογισμός διήρκησε 108 μέρες και 9 ώρες και έγινε με τη χρήση υπερυπολογιστή.


Πριν από τον 15ο αιώνα, μαθηματικοί όπως ο Αρχιμήδης και ο Liu Hui χρησιμοποίησαν γεωμετρικές τεχνικές βασιζόμενες σε πολύγωνα, για να υπολογίσουν την αξία του π. Περί τον 15ο αιώνα νέοι αλγόριθμοι βασιζόμενοι σε άπειρες σειρές υπολογίζουν τον αριθμό π με μεγαλύτερη ακρίβεια και χρησιμοποιούνται από μαθηματικούς όπως ο Madhaya της Sangamagrama, ο Iσαάκ Νιούτον, ο Λέοναρντ Όιλερ, ο Καρλ Φρίντριχ Γκάους και ο Σρινιβάσα Ραμανούτζαν.

Τον 20ό και 21ο αιώνα, μαθηματικοί και πληροφορικοί ανακάλυψαν νέες προσεγγίσεις που, όταν συνδυάζονται με την αυξημένη υπολογιστική ισχύ, επεκτείνουν τη δεκαδική απεικόνιση του π πάνω από 10 τρισεκατομμύρια (1013) ψηφία (2011). Οι επιστημονικές εφαρμογές δεν απαιτούν γενικά περισσότερα από 40 ψηφία του π και έτσι το πρωταρχικό κίνητρο για αυτούς τους υπολογισμούς είναι η ανθρώπινη επιθυμία να σπάει ρεκόρ. Οι πολύπλοκοι υπολογισμοί που εμπλέκονται στον υπολογισμό των ψηφίων του π έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή υπερυπολογιστών, καθώς και αλγορίθμων πολλαπλασιασμού υψηλής ακρίβειας.

Το π βρίσκεται σε πολλούς τύπους της τριγωνομετρίας και της γεωμετρίας, ειδικά όσον αφορά κύκλους, ελλείψεις ή σφαίρες. Βρίσκεται επίσης και σε διάφορους τύπους από άλλους κλάδους της επιστήμης, όπως η κοσμολογία, η θεωρία των αριθμών, η στατιστική, τα fractals, η θερμοδυναμική, η μηχανική και ο ηλεκτρομαγνητισμός.

Ο καθολικός χαρακτήρας του π τον καθιστά μια από τις πιο ευρέως γνωστές μαθηματικές σταθερές, τόσο εντός όσο και εκτός της επιστημονικής κοινότητας και έχει αποτελέσει θέμα λογοτεχνικών βιβλίων. Ο αριθμός γιορτάζεται την «ημέρα του π» και ρεκόρ υπολογισμού των ψηφίων του π συχνά αναφέρονται σε τίτλους ειδήσεων. Αρκετοί άνθρωποι προσπάθησαν να απομνημονεύσουν την τιμή του π με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, οδηγώντας σε ρεκόρ απομνημόνευσης πάνω από 67.000 ψηφία.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συγγραφέας του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2025-...

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ITI) αναγνώρισε την πολυσχιδή συμβολή του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου Θεόδωρου Τερζόπουλου, επιλέγοντάς τον για τη συγγραφή του Μηνύματος...