Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, ευρήματα έρευνας η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της ευθανασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε αυτήν, συγκεκριμένα το 59%, δήλωσαν πως συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της πρακτικής. Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 79% υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα στην ευθανασία μπορεί να το έχει κάποιος που πάσχει από ανίατη και βασανιστική χρόνια πάθηση ή όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για να ανακουφιστεί ο πόνος του ασθενούς. Σε εκείνο το ενδεχόμενο που η ευθανασία ήταν κοινωνικά και ιατρικά αποδεκτή και νομικά επιτρεπόμενη στην Κύπρο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ήτοι το 48%, δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν ή μάλλον θα συμφωνούσαν εάν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο επέλεγε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσω αυτής της διαδικασίας.
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 55% δήλωσαν ότι διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν με την εφαρμογή αυτών των πρακτικών σε παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, συμφωνούν στη νομιμοποίηση της εκούσιας ευθανασίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες. Ωστόσο, υπάρχουν και ισχυρές ενστάσεις.
Πάντως, από την πλευρά του, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Γεώργιος Χριστοδούλου, εκφράζει τη διαχρονική θέση της εκκλησίας, η οποία υποστηρίζει ότι η ευθανασία θεωρείται αφαίρεση ζωής και γι’ αυτό φέρνει ένσταση στη νομιμοποίησή της. Προβληματισμούς, όμως, εξέφρασαν επίσης και εκπρόσωποι κομμάτων, όπως το ΔΗΣΥ, του οποίου η βουλεύτρια, Ρίτα Σούπερμαν, λέει πως θα έπρεπε να γίνει περισσότερη εστίαση στη θεραπεία των ασθενών και η συζήτηση να γίνεται γύρω από την παρηγορητική ιατρική αντί να προωθείται ο θάνατος. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι επικίνδυνη γραμμή δολοφονίας, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο της ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών.