Στην Πολωνία βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Ελένη Χαρίτωνος, η πρώτη Κύπρια που εκπαιδεύεται ώστε να υλοποιήσει το όνειρό της, να κατακτήσει το διάστημα.
Η νεαρή φοιτήτρια βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή στην Πολωνία όπου είναι πλέον αστροναύτης αναλόγου σε προσομοίωση δηλαδή των συνθηκών του Άρη και της Σελήνης. Σε ανάρτηση του, ο Διευθυντής του Πλανητάριου Κύπρου, Γιώργος Τζίβας μιλά για την 21χρονή συμπατριώτισσα μας που κατάφερε το ακατόρθωτο.
«Για δεκαπέντε μέρες θα βρίσκεται σε κανονική καραντίνα σε χώρο εξωγήινο…. Η Ελένη είναι 21 ετών και φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Πριν αναχωρήσει συναντήθηκε με τον υφυπουργό Καινοτομίας και Έρευνας Κυριάκο Κόκκινο και τον διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργο Κωμοδρόμο. Την αναμένουμε τέλος Ιουνίου όπου θα επιστρέψει για λίγες μέρες στην Κύπρο με την μπλε στολή του αστροναύτη!».
Σήμερα, η Ελένη Χαρίτωνος αποκάλυψε και το όνομα της αποστολής που ονομάζεται «Υπερίων». Σε δικό της μήνυμα η νεαρή επιμένει Ελληνικά και γι’ αυτό το όνομα που επέλεξε ήθελε να είναι ελληνικό.
«Επειδή είμαι η Πρώτη Κύπρια που συμμετέχω σε αυτό το σχήμα, ήθελα το όνομα της αποστολής μας να είναι Έλληνας γι ‘ αυτό και πρότεινα τον ‘ Υπερίωνα ‘ που είναι πατέρας της Σελήνης, της ελληνικής θεάς του φεγγαριού. Το μαύρο σύμβολο στη μέση συμβολίζει εστίες / πανδημίες και επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος της έρευνας μου «Pandemics in Space». Το φυτό αντιπροσωπεύει την έρευνα aquaponics / hydroponics research που θα οδηγήσω και εγώ ενώ το rover αντιπροσωπεύει τα δύο rovers που θα μας συνοδεύουν στην προσομοιωμένη αποστολή του φεγγαριού. Η υπερ-σελήνη τοποθετείται στο επίκεντρο του εμπλάστρου, καθώς η αποστολή θα προχωρήσει όταν εμφανιστεί αυτή η συγκεκριμένη φεγγαροφασική και θέση. Τα οκτώ αστέρια αντιπροσωπεύουν όλα τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της αποστολής μας. Στις έξι πλευρές του εμβλήματος τα ονόματα των αστροναυτών. 4 Πολωνοί, μια Κύπρια κι ένας Ιρλανδός».