Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πυροδότησε έναν πόλεμο που εξακολουθεί να αφήνει βαθιές πληγές στην περιοχή.
Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην τρομοκρατία και τον αντισημιτισμό, ενώ τάσσεται υπέρ του αφοπλισμού της Χαμάς και της πλήρους εφαρμογής του Σχεδίου Ειρήνης για τη Γάζα. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι σκέψεις της Κύπρου βρίσκονται στις οικογένειες και τους οικείους των εκατοντάδων αθώων θυμάτων, αλλά και σε όλους όσοι υπέστησαν τραύμα από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Η Λευκωσία σημειώνει παράλληλα ότι συμμετέχει στις διεθνείς εκκλήσεις για τον αφοπλισμό της Χαμάς και την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Ειρήνης για τη Γάζα, στη βάση του Ψηφίσματος 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος, όπως υπογραμμίζεται, είναι να ανοίξει ο δρόμος για λύση δύο κρατών και για μια «βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια».
Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς και άλλες Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Η επίθεση ξεκίνησε με μαζική εκτόξευση ρουκετών, ενώ ένοπλοι πέρασαν τα σύνορα από ξηρά, θάλασσα και αέρα και εισήλθαν σε ισραηλινές κοινότητες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και χώρους όπου βρίσκονταν πολίτες.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Παράλληλα, 251 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και στο μουσικό φεστιβάλ Nova προκάλεσαν εικόνες πρωτοφανούς βίας, ενώ οι ένοπλες οργανώσεις προχώρησαν σε δολοφονίες, απαγωγές και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σύμφωνα με έρευνες των Ηνωμένων Εθνών.

Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση. Την ίδια ημέρα κηρύχθηκε κατάσταση πολέμου και ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, με αεροπορικά πλήγματα και στη συνέχεια χερσαίες επιχειρήσεις. Ο πόλεμος που ακολούθησε προκάλεσε τεράστιες απώλειες και καταστροφές στη Γάζα, με τον ΟΗΕ να καταγράφει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστινίους, εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές και μαζικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού.
Τρία χρόνια μετά, η 7η Οκτωβρίου παραμένει σημείο αναφοράς για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ η τύχη των θυμάτων, οι συνέπειες για τους αμάχους και η προοπτική μιας πολιτικής λύσης εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας.
Για την Κύπρο, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει σήμερα το μήνυμα ότι η έξοδος από τον κύκλο της βίας περνά μέσα από την ασφάλεια, τον αφοπλισμό της Χαμάς και την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

