ΛΕΜΕΣΟΣ: Η κοπή του 35χρονου δέντρου αναδεικνύει ένα παγκύπριο πρόβλημα – Το πράσινο υποχωρεί, το τσιμέντο κυριαρχεί

Η εικόνα με το δέντρο 35 ετών που κόπηκε στη λεωφόρο Ομονοίας στη Λεμεσό προκάλεσε νέες αντιδράσεις. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα περιστατικό που αφορά μόνο τη Λεμεσό. Τα τελευταία χρόνια, αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Κύπρου, με τους πολίτες να βλέπουν ώριμα δέντρα να εξαφανίζονται και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν νέες οικοδομές ή να εκτελούνται έργα υποδομής.

Σε γειτονιές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια διέθεταν φυσική σκιά, σήμερα κυριαρχούν το μπετόν, η άσφαλτος και οι ψηλές πολυκατοικίες. Οι χώροι πρασίνου περιορίζονται και δέντρα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να μεγαλώσουν κόβονται μέσα σε λίγες ώρες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και οργανωμένα σύνολα.

Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε καλοκαίρι με παρατεταμένους καύσωνες. Τα μεγάλα δέντρα δεν αποτελούν απλώς στοιχείο του αστικού τοπίου. Προσφέρουν σκιά, μειώνουν τη θερμοκρασία στις γειτονιές, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και λειτουργούν ως φυσική ασπίδα απέναντι στην έντονη ζέστη.

Πολλοί πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του πρασίνου και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διατήρηση των ώριμων δέντρων. Όπως επισημαίνουν, ένα νέο δενδρύλλιο μπορεί να φυτευτεί εύκολα, όμως θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να προσφέρει την ίδια σκιά και τα ίδια περιβαλλοντικά οφέλη με ένα δέντρο που κόπηκε σήμερα.

Το περιστατικό στη Λεμεσό άνοιξε ξανά μια συζήτηση που αφορά ολόκληρη την Κύπρο, ποια είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Γιατί όσο μειώνονται τα ώριμα δέντρα, τόσο περισσότερο οι πόλεις χάνουν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις ακραίες θερμοκρασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Η Λεμεσός παρουσιάζει νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Νέα αναβαθμισμένη ψηφιακή τουριστική πλατφόρμα της πόλης παρουσίασε η...

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΟΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Πυροβόλησαν 43χρονο ενώ οδηγούσε – Γλίτωσε από θαύμα

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 43χρονο διερευνά η Αστυνομία,...

ΠΕΓΕΙΑ: Μπήκαν ανενόχλητοι, άδειασαν τον κήπο και έφυγαν-Θρασύτατη κλοπή από νεαρούς σε κατοικία τα ξημερώματα-(Βίντεο)

Ένα περιστατικό που προκαλεί έντονο προβληματισμό καταγράφηκε τα ξημερώματα...

Topics

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Η Λεμεσός παρουσιάζει νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Νέα αναβαθμισμένη ψηφιακή τουριστική πλατφόρμα της πόλης παρουσίασε η...

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΟΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Πυροβόλησαν 43χρονο ενώ οδηγούσε – Γλίτωσε από θαύμα

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 43χρονο διερευνά η Αστυνομία,...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ψεύτικα SMS με δήθεν εξώδικα τροχαίας – Μην πατήσετε το link, είναι απάτη

Νέα προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη, με επιτήδειους...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Η ώρα της κρίσης – Χωρίς αύξηση ορίου και εισφορών, αλλά με δύσκολη μάχη στη Βουλή

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού...

Related Articles

Popular Categories