ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ: Αποθήκες Παπαδάκη

Rehearsals in placemaking 

Εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα μας για το 2026 με ένα διατομεακό πρότζεκτ

24 Απριλίου – 24 Μαΐου, 2026
Εγκαίνια: Παρασκευή, 24 Απριλίου, 18:00–22:00
Καλωσόρισμα: 19:00

Τζάφρα Αμπού Ζουλούφ | Ρία Αλεξάνδρου | ANBAU | Αγγέλα Ιωαννίδου | Κάλαξ | Λοΐζος Ολύμπιος | Μπελίντα Παπαβασιλείου | Εύα Παπαβασιλείου | Μάριος Παύλου | Μαρία Πετρίδη | Σουζάνα Φιάλα | Φοίβος Φιλήτας | Έλενα Σαββίδου | Ελευθερία Σωκράτους | Εμίντιο Βάσκεζ

Η ομαδική έκθεση “Rehearsals in placemaking” εγκαινιάζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη για το 2026. Οι καλλιτεχνικές προτάσεις που παρουσιάζονται προσεγγίζουν την πόλη και το αρχιτεκτονικό κέλυφος των αποθηκών ως κάτι που συνεχώς αλλάζει, και επανανοηματοδοτείται.

Το πρότζεκτ εστιάζει στον τόπο και την καλλιτεχνική πρακτική ως δράση, κίνηση και έργο, συνδέοντάς τα με την καθημερινότητα ως πεδίο κοινωνικής πράξης. Αντλώντας από πρακτικές αυτοοργάνωσης, αφηγείται πως η δημιουργία, η κριτική σκέψη και η συνύπαρξη αναδύονται σε περιόδους κοινωνικής ρήξης και οικολογικής καταστροφής.

Καλλιτέχν(ιδ)ες, συγγραφείς και δημιουργοί παρουσιάζουν δεκαπέντε διατομεακές προτάσεις, με κύρια εκφραστικά μέσα τη συγγραφή, το βίντεο, τον ήχο, τη γλυπτική, την περφόρμανς, τις τοποειδικές εγκαταστάσεις, το σχέδιο και την αρχειοθέτηση. Ως εναλλακτικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και πρακτικές συν-σχεδιασμού του δημόσιου χώρου (placemaking), οι προτάσεις αυτές κινούνται ταυτόχρονα ανάμεσα στο ποιητικό, το πραγματικό και το φαντασιακό.

Σε μια εποχή που ο κοινός χώρος ολοένα και περιορίζεται, το συνεργατικό αυτό πρότζεκτ διερευνά πώς ο δημόσιος χώρος και η πόλη στο σύνολό της μπορούν να επαναπροσδιοριστούν ως κοινά, αψηφώντας την εμπορευματοποίηση της καθημερινής ζωής και αναζητώντας τρόπους με τους οποίους η συλλογική παρουσία μπορεί να καθιερωθεί στην καθημερινότητα της πόλης.

Παράλληλα, το “Rehearsals in placemaking” γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία του “living room” — ενός σημείου συνάντησης που διαμορφώνεται στον χώρο του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών. Παραμένοντας ενεργό και μετά το τέλος της έκθεσης, το “living room” θα λειτουργεί ως ένας ζωντανός χώρος όπου η οικειότητα και το αίσθημα του ανήκειν ενεργοποιούνται μέσα από τη συνύπαρξη και τη συναναστροφή. Το “living room” θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, συζητήσεις, παραστάσεις, βραδιές ποίησης, εργαστήρια, ομάδες ανάγνωσης και ακροάσεις ανοιχτές στο κοινό.

Με τον χρόνο, ο χώρος αυτός θα συγκεντρώνει τα ίχνη των δράσεων και θα παραμένει ανοιχτός σε νέους τρόπους πολιτιστικής δημιουργίας, συνεχίζοντας να οραματίζεται τον δημόσιο χώρο, αλλιώς.

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη–Σάββατο
10:00–20:00
Κυριακή
10:00–18:00

Είσοδος ελεύθερη

Hot this week

ΔΙΠΛΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για τη CiC Mercedes-Benz στο Ετήσιο Συνέδριο Γενικών Διανομέων Mercedes-Benz 2026

Σημαντική διεθνή αναγνώριση πέτυχε η Cyprus Import Corporation Ltd...

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ HEALTHY BOOSTERS της Kawacom’s, ψήφισε το αγαπημένο σου και ταξίδεψε στην Αθήνα

Ένας τυχερός θα ταξιδέψει στην Αθήνα για τη συναυλία...

ERB ASFALISTIKI: Ενώνουμε δυνάμεις με τους πρωταθλητές

Στήριξη σε τέσσερις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας Τριάθλου σε όλη...

ΑΝΝΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: Νέα διαθεσιμότητα στο επίκεντρο – Σε νέα φάση η υπόθεση

Σε νέα φάση εξελίσσεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας της...

ΠΙΣΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ: Δροσιά, παιχνίδι ή κίνδυνος για τους τετράποδους φίλους μας;

Το καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να χτυπούν «κόκκινο», πολλοί...

Topics

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ HEALTHY BOOSTERS της Kawacom’s, ψήφισε το αγαπημένο σου και ταξίδεψε στην Αθήνα

Ένας τυχερός θα ταξιδέψει στην Αθήνα για τη συναυλία...

ERB ASFALISTIKI: Ενώνουμε δυνάμεις με τους πρωταθλητές

Στήριξη σε τέσσερις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας Τριάθλου σε όλη...

ΑΝΝΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: Νέα διαθεσιμότητα στο επίκεντρο – Σε νέα φάση η υπόθεση

Σε νέα φάση εξελίσσεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας της...

ΠΙΣΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ: Δροσιά, παιχνίδι ή κίνδυνος για τους τετράποδους φίλους μας;

Το καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να χτυπούν «κόκκινο», πολλοί...

ΚΥΠΡΟΣ: 341 τροχαίες καταγγελίες σε μία νύχτα – Πάνω από το ένα τρίτο αφορούσε υπερβολική ταχύτητα

Η υπερβολική ταχύτητα εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» στους κυπριακούς...

ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ: Τι χρειάζονται οι γάτες για να αντέξουν τη ζέστη

Για τις περισσότερες γάτες, το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με...

Related Articles

Popular Categories