ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: Απεβίωσε ο βραβευμένος με Michelin Star Κύπριος σεφ – Ο αποχαιρετισμός της Αννίτας Δημητρίου-(Βίντεο)

Η διεθνής γαστρονομική κοινότητα και η κυπριακή κοινωνία θρηνούν τον ξαφνικό θάνατο του σπουδαίου σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου Κύπριου σεφ, αναδεικνύοντας την προσφορά του στην προβολή της κυπριακής κουζίνας στο εξωτερικό.

«Έφυγε ο άνθρωπος που έβαλε την κυπριακή κουζίνα στην καρδιά των Γάλλων, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά γεύσεων και πολιτισμού. Ο σπουδαίος σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, πίστεψε ότι η παράδοση, τα αρώματα και οι μνήμες της πατρίδας μας άξιζαν μια θέση στα πιο φημισμένα τραπέζια της γαστρονομίας. Και τα κατάφερε ξεκινώντας από μια μικρή βιτρίνα ντελικατέσσεν στο Παρίσι, να δημιουργήσει το βραβευμένο με Μισελέν “Maison Mavrommatis” και να ταξιδέψει τις γεύσεις της Κύπρου και της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Καλό ταξίδι, σεφ. Η Κύπρος θα είναι πάντα περήφανη για εσένα».

Το «Maison Mavrommatis» είχε βραβευθεί με ένα αστέρι Μισελέν, αναγνωρίζοντας την υψηλή ποιότητα και τη διεθνή προβολή της κυπριακής κουζίνας.

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς της Λεμεσού και σπούδασε στο Παρίσι, συνδύασε με μοναδικό τρόπο τη δημιουργικότητα με την επιχειρηματικότητα, προβάλλοντας διεθνώς τα προϊόντα και τις γεύσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Η πορεία του θεωρείται σταθμός στην ιστορία της μεσογειακής γαστρονομίας και της κυπριακής παρουσίας στο εξωτερικό.

Υπήρξε πρωτοπόρος της μεσογειακής γαστρονομίας και ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της κυπριακής και ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. Κατόρθωσε να αναδείξει διεθνώς τις γεύσεις και τα προϊόντα της πατρίδας μας, κατακτώντας την αναγνώριση της γαλλικής και διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας. Πέραν της λαμπρής επαγγελματικής του πορείας, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και η οικογένειά του υπήρξαν διαχρονικά γέφυρα φιλίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Με την παρουσία και τη δράση τους στη γαλλική πρωτεύουσα, συμβάλλουν διαχρονικά, ουσιαστικά στην ενίσχυση των γαλλοκυπριακών σχέσεων, καλλιεργώντας έναν ιδιαίτερο δεσμό.

Η απώλειά του αφήνει ένα σημαντικό κενό όχι μόνο στον χώρο της γαστρονομίας, αλλά και στον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό, με τη μνήμη και το έργο του να παραμένουν ζωντανά ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Μαζικές εκδηλώσεις και πορείες σε όλες τις επαρχίες -(Βίντεο-Φώτο)

Σε παγκύπριο επίπεδο τιμήθηκε σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά, με...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Σύγκρουση μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο στην οδό Πάφου – Ένας τραυματίας -(Bίντεο)

Τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή μοτοσικλέτας και επιβατικού οχήματος σημειώθηκε...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ο Δημήτρης Σεϊτανής φροντίζει ορφανά καναρινάκια-(Βίντεο)

Μια ιδιαίτερα τρυφερή στιγμή μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: Σύγκρουση μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο στην οδό Πάφου – Ένας τραυματίας -(Bίντεο)

Τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή μοτοσικλέτας και επιβατικού οχήματος σημειώθηκε...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ο Δημήτρης Σεϊτανής φροντίζει ορφανά καναρινάκια-(Βίντεο)

Μια ιδιαίτερα τρυφερή στιγμή μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο...

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μια ιδέα που αλλάζει, ένα χάσμα που μεγαλώνει

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς μια αργία για...

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα – Πτώση θερμοκρασίας και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται από σήμερα μέχρι και...

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στυλιάνα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής-(Φώτο)

Ο Φειδίας Παναγιώτου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του,...

Related Articles

Popular Categories