ΥΠΕΣ: 194 καταφύγια εκτός λίστας μετά από ελέγχους – Νέα μέτρα και ειδοποιήσεις μέσω SafeCY (Βίντεο)

Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας, ενώ παράλληλα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σειρά μέτρων για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και αύξηση των διαθέσιμων χώρων καταφυγίων.194 χώροι δεν είναι πλέον κατάλληλοι ή οι οικοδομές στις οποίες βρίσκονταν δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από τον κατάλογο των καταφυγίων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, από τα 2.480 καταφύγια που ελέγχθηκαν σε όλη την Κύπρο, διαπιστώθηκε ότι 194 χώροι δεν είναι πλέον κατάλληλοι ή οι οικοδομές στις οποίες βρίσκονταν δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από το κατάλογο καταφυγίων. Επιπλέον, σε 288 περιπτώσεις διαφοροποιήθηκε το καθεστώς χρήσης, καθώς οι χώροι παραμένουν ιδιωτικοί και προορίζονται μόνο για ιδιοκτήτες και ενοίκους.

Οι χώροι αυτοί αφαιρούνται σταδιακά από την εφαρμογή SafeCY, ενώ σε αρκετά από τα υπόλοιπα καταφύγια εντοπίστηκε ανάγκη καθαρισμού και απομάκρυνσης αντικειμένων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με ιδιοκτήτες για τη διευθέτηση των ζητημάτων αυτών.

Παράλληλα, προωθείται νέα προσέγγιση για την αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού. Αντί μικρών ιδιωτικών χώρων, δίνεται πλέον προτεραιότητα σε μεγαλύτερους δημόσιους ή ημιδημόσιους υπόγειους χώρους, όπως δημοτικοί χώροι στάθμευσης, υπόγεια εκκλησιών, υπεραγορών, ξενοδοχείων και γραφειακών κτηρίων. Με τη νέα μεθοδολογία, η κάλυψη του πληθυσμού αυξήθηκε ήδη από 30% σε περίπου 45%.

Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν επαφές με δήμους, κοινότητες και επαγγελματικούς συνδέσμους για τον εντοπισμό επιπλέον μεγάλων χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό πολιτών και οι οποίοι θα ενταχθούν σταδιακά στην εφαρμογή SafeCY.

Την ίδια ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πολεοδομικό κίνητρο για τη δημιουργία νέων καταφυγίων. Συγκεκριμένα, σε νέες αναπτύξεις που διαθέτουν υπόγειο θα δίνεται δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης κατά 5%, υπό την προϋπόθεση ότι μέρος του υπογείου θα διαμορφώνεται ως καταφύγιο της Πολιτικής Άμυνας. Το μέτρο αφορά οικιστικές, εμπορικές, γραφειακές και μεικτές αναπτύξεις και αναμένεται να αξιοποιηθεί από τον κατασκευαστικό τομέα, συμβάλλοντας στην αύξηση των διαθέσιμων χώρων προστασίας.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο «Περί Πολιτικής Προστασίας και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2026», το οποίο προωθεί τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και θεσμοθετεί τη θέση Εθνικού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των αρμόδιων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών κρίσεων. Μέχρι την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποφασίστηκε ο διορισμός του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Λογγίνος ως προσωρινού συντονιστή για θέματα διαχείρισης πυρκαγιών.

Τέλος, παρουσιάστηκε και νέα λειτουργικότητα της εφαρμογής SafeCY, η οποία θα επιτρέπει την αποστολή στοχευμένων ειδοποιήσεων στους πολίτες σε περίπτωση περιστατικού ασφάλειας ή έκτακτης ανάγκης. Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται σε κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν την εφαρμογή και βρίσκονται σε συγκεκριμένη ακτίνα γύρω από το περιστατικό, παρέχοντας οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διπλασιάζει τα πρόστιμα για τα social media των ανηλίκων – Τι ισχύει στην Κύπρο

Η Αυστραλία εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την...

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ: Η Κύπρος απομάκρυνε πάνω από 100 τόνους – Το μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα

Περισσότερους από 100 τόνους λαγοκέφαλου έχει απομακρύνει η Κύπρος...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανθρωποκυνηγητό στον Στρόβολο – Άνδρας φέρεται να μαχαίρωσε τη σύζυγο και την πεθερά του

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στον Στρόβολο, έπειτα...

ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ «ELISAVET»: Προσφέρει μοναδικές θαλάσσιες εμπειρίες στις ακτές της Κύπρου

Η ζήτηση για εξατομικευμένες και ποιοτικές εμπειρίες αναψυχής στη...

Topics

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διπλασιάζει τα πρόστιμα για τα social media των ανηλίκων – Τι ισχύει στην Κύπρο

Η Αυστραλία εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την...

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ: Η Κύπρος απομάκρυνε πάνω από 100 τόνους – Το μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα

Περισσότερους από 100 τόνους λαγοκέφαλου έχει απομακρύνει η Κύπρος...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανθρωποκυνηγητό στον Στρόβολο – Άνδρας φέρεται να μαχαίρωσε τη σύζυγο και την πεθερά του

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στον Στρόβολο, έπειτα...

ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ «ELISAVET»: Προσφέρει μοναδικές θαλάσσιες εμπειρίες στις ακτές της Κύπρου

Η ζήτηση για εξατομικευμένες και ποιοτικές εμπειρίες αναψυχής στη...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αυτισμό

Οκτώ αρχιτεκτονικά γραφεία έλαβαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις Το έργο,...

NISSAN X-TRAIL: Γιορτάζει 25 χρόνια επιτυχίας και πάνω από 8 εκ. πωλήσεις

Το Nissan X-Trail συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας...

PIZZA HUT: Νέα εποχή ανάπτυξης διεθνώς – Καμία αλλαγή σε Κύπρο και Ελλάδα

Το κορυφαίο διεθνές brand στον χώρο της εστίασης περνά...

Related Articles

Popular Categories