Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2026
7.4 C
Cyprus

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ: Αντιδράσεις για την απαγόρευση στην Κύπρο – Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις αρμόδιων αρχών ότι σε περίπτωση σύρραξης οι πολίτες δεν θα μπορούν να πάρουν μαζί τους στα καταφύγια τα κατοικίδια ζώα τους. Η τοποθέτηση αυτή έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση στην κοινωνία, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες θεωρούν τα ζώα συντροφιάς αναπόσπαστο μέρος της οικογένειάς τους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα κατοικίδια, αλλά και τη συνολική επάρκεια των υποδομών. Όπως σημειώνεται από αρκετούς πολίτες, χωρίς να υπάρχει διάθεση επικριτικής στάσης, η πραγματικότητα είναι ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ούτε η πλειοψηφία των πολιτών θα μπορούσε εύκολα να βρει θέση σε καταφύγιο, λόγω των περιορισμένων χώρων και των ελλείψεων σε υποδομές.

Το θέμα, επομένως, ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για την ετοιμότητα της πολιτείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Από τη μια πλευρά τίθεται το ζήτημα της προστασίας των ανθρώπων και από την άλλη η ανάγκη να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη και τα ζώα συντροφιάς, τα οποία για χιλιάδες οικογένειες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και της ζωής τους.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η αναφορά ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ξεχωριστοί χώροι ή καταφύγια για τα κατοικίδια. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετοί χρήστες σχολίασαν με χιούμορ αλλά και σαφή δόση κριτικής ότι «εδώ δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια για τους ανθρώπους, θα δημιουργηθούν για τα ζώα;», επισημαίνοντας το ζήτημα της επάρκειας υποδομών.

Την ίδια στιγμή, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και για τα ζώα συντροφιάς σε περιπτώσεις εκκένωσης ή κρίσεων. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, επέτρεψαν σε πολίτες που εγκατέλειπαν εμπόλεμες περιοχές να μετακινηθούν μαζί με τα κατοικίδιά τους, δείχνοντας μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στο ζήτημα.

Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται και στο Ισραήλ, μια χώρα που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο καταφυγίων λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας της σε ζητήματα ασφάλειας. Εκεί επιτρέπεται στους πολίτες να παίρνουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους στους προστατευτικούς χώρους, καθώς θεωρείται απάνθρωπο να εγκαταλείπονται ζώα μόνα και αβοήθητα σε μια τέτοια κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Βίντεο από την άφιξή του στην Κύπρο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανάρτησε στο Χ το μήνυμά του...

VIRAL ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι φωτογραφίες του Μακρόν και του Μητσοτάκη κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδέχθηκε στο...

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ: Πώς η άνοδος του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο-Οι δηλώσεις του ΔΝΤ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν προκαλούν ανησυχία...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ BAKERY – Δυναμικά στη νέα εποχή

Το αγαπημένο Κατερίνα Bakery, το οποίο ιδρύθηκε το 1996,...

UCLAM CYPRUS: Προσφέρει σε μαθητές τεχνικών σχολών μια μοναδική διαδρομή προς την πασαρέλα του «Athens Fashion Week 2026»

Η Σχολή Τεχνών, Μέσων & Επικοινωνίας του UCLan Cyprus και το πρόγραμμα...

Topics

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Βίντεο από την άφιξή του στην Κύπρο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανάρτησε στο Χ το μήνυμά του...

VIRAL ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι φωτογραφίες του Μακρόν και του Μητσοτάκη κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδέχθηκε στο...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ BAKERY – Δυναμικά στη νέα εποχή

Το αγαπημένο Κατερίνα Bakery, το οποίο ιδρύθηκε το 1996,...

EKΘΕΣΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ 2026: Του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Tο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, πιστό στη δέσμευση του για...

ALPINA: Eίναι πλέον η νέα μάρκα του Ομίλου της BMW

Η μεταβίβαση των δικαιωμάτων του εμπορικού σήματος Alpina την...

Related Articles

Popular Categories