Η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri στη συλλογή Dior υψηλής ραπτικής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021 δοκιμάζει την ανάγνωση των καρτών ταρώ αποτίοντας φόρο τιμής στο έντονο ενδιαφέρον του ιδρυτή του γαλλικού οίκου, Christian Dior για τις μαντικές τέχνες.
Για δεύτερη φορά, η Maria Grazia Chiuri, ανέθεσε στον σκηνοθέτη Μatteo Garrone να κάνει μια κινηματογραφική ερμηνεία της συλλογής.
«Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια ιστορία για αυτό το κορίτσι που μπαίνει μέσα σε ένα κάστρο. Είναι ένας λαβύρινθος που αντιπροσωπεύει ένα εσωτερικό ταξίδι. Όταν συναντά κάθε μια από τις φιγούρες (ταρώ), πρέπει να πάρει μια απόφαση για τη ζωή της. Και από την άλλη, συναντά πτυχές της προσωπικότητάς της και μαθαίνει να μην φοβάται το μέλλον» σημείωσε η διευθύντρια δημιουργικού του οίκου Dior.
Η πρωταγωνίστρια συναντά τη Μεγάλη Ιέρεια, την Εγκράτεια, τη Δικαιοσύνη και τον Θάνατο. Στη συλλογή περιλαμβάνονται αναγεννησιακοί κορσέδες, εντυπωσιακές μπροκάρ ρόμπες και λεπτά φορέματα. Η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας επέλεξε να ακολουθήσει ένα από τα αποκρυφιστικά, μυστικιστικά μονοπάτια που αναδύονται σε κατακλυσμικές στιγμές, όταν η ανθρωπότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει χτυπήματα της μοίρας.
«Αυτό που ήταν ωραίο για μένα στα ταρώ είναι ότι όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, κάτι που είναι μαγικό, μπορεί να μας βοηθήσει, να μας βοηθήσει να σκεφτούμε καλύτερα» ανέφερε η Maria Grazia Chiuri στο Vogue.
«Πολύ καιρό μένουμε όλοι μόνοι. Σκεφτόμαστε πολύ περισσότερο για πολλές πτυχές του εαυτού μας και της ζωής μας » παρατήρησε. «Αυτή η χρονιά μας άλλαξε πολύ. Αυτό πιστεύω» τόνισε η σχεδιάστρια σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η Σελήνη εμφανίζεται σε χρυσό ροζ φόρεμα σε γραμμή αμπίρ με ουρά βατό. Ο Ανόητος φορά ένα ογκώδες μίνι φόρεμα από τούλι, διακοσμημένο με απλά σχήματα. To Πεπρωμένο φτάνει – προφανώς σε συμβολικό συνδυασμό αρσενικών-θηλυκών ταυτοτήτων – με ένα γυμνό φιλί σε ένα λουτρό.
Η Maria Grazia Chiuri επέλεξε και για δικούς της λόγους την αναδημιουργία της εικονογραφίας των ταρών για τη συλλογή της. Μέρος της έμπνευσής της προήλθε από τη μελέτη του πρώτου γνωστού σετ καρτών που είναι γνωστό ως τράπουλα Visconti-Sforza, η οποία δημιουργήθηκε στην πατρίδα της, την Ιταλία, από τον Bonifacio Bembo γύρω στο 1400 για να διασκεδάσει την οικογένεια του Δούκα του Μιλάνου.