ΟΟΣΑ: Η μοναξιά στην Ευρώπη αυξάνεται – Η Ελλάδα και η Κύπρος ξεχωρίζουν στις κοινωνικές επαφές

Οι προσωπικές επαφές μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, ενώ η ψηφιακή επικοινωνία έχει αυξηθεί μετά την πανδημία. Η μοναξιά δεν επηρεάζει μόνο τα συναισθήματα – χτυπάει και στην εργασία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές επιλογές. Μία νέα έρευνα του ΟΟΣΑ σε 22 χώρες της ΕΕ δείχνει ότι το 8% των πολιτών δηλώνει πως δεν έχει στενούς φίλους, ενώ το 3% αναφέρει πως δεν έχει στενά μέλη της οικογένειας.

Στην Ευρώπη, περίπου 1 στους 12 πολίτες (8%) λέει ότι δεν έχει στενούς φίλους και 3% ότι δεν έχει στενά μέλη της οικογένειας. Οι πιο ευάλωτοι, οι νέοι, οι άνδρες, οι άνεργοι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα. Η Κύπρος δεν αναφέρεται ξεχωριστά στην έρευνα, αλλά δεδομένου του ελληνικού/μεσογειακού ταμπεραμέντου, τα ποσοστά κοινωνικής σύνδεσης θα είναι πιθανότατα υψηλά, όπως στην Ελλάδα, που ξεχωρίζει για τις πιο συχνές αλληλεπιδράσεις με φίλους και συγγενείς.

Η Ελλάδα και η Σλοβενία είναι στις πρώτες θέσεις για καθημερινή αλληλεπίδραση με φίλους και συγγενείς, ενώ χώρες όπως η Λιθουανία και η Ουγγαρία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη απομόνωση. Χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ισπανία έχουν αναπτύξει εθνικές στρατηγικές κατά της μοναξιάς, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και της ψυχολογικής ευεξίας. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, οι νέοι υποστηρίζονται μέσω προγραμμάτων εργασίας, συμβουλευτικής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, αρκετές χώρες περιορίζουν τη χρήση κινητών στα σχολεία, προκειμένου να ενθαρρύνουν την προσωπική επαφή των νέων και να αναπτύξουν δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης που δεν αντικαθίστανται από την ψηφιακή επικοινωνία. Η έκθεση υπογραμμίζει πως η πραγματική ανθρώπινη επαφή παραμένει καθοριστική για την ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΑΡΝΑΚΑ: Κατασχέθηκαν 7 κιλά κάνναβης σε ταχυδρομικά πακέτα – Συνελήφθη 30χρονος από την ΥΚΑΝ

Δύο ταχυδρομικά πακέτα που έφτασαν στην Κύπρο τέθηκαν στο...

ΑΝΤΡΙΑ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ-ΜΑΡΙΑ ΟΔΥΣΣΕΩΣ: Η συνεργασία πίσω από την εκστρατεία «Κανένα Παιδί Αόρατο»-(Βίντεο)

Μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την προστασία των παιδιών...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Σε διαθεσιμότητα ο 44χρονος Ειδικός Αστυφύλακας μετά το τροχαίο – Ποινική και πειθαρχική έρευνα σε εξέλιξη

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε σήμερα 44χρονος Ειδικός Αστυφύλακας, μετά από...

Topics

Related Articles

Popular Categories