Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026
4.4 C
Cyprus

15η ΙΟΥΛΙΟΥ 1974: «Ποτέ ξανά…»-Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας-«Οι σειρήνες που ήχησαν μας θυμίζουν την τραγωδία της προδοτικής πράξης»

Σαράντα οκτώ χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έγινε το πραξικόπημα, 15 Ιουλίου 1974 και όλοι θυμούνται την ημέρα της μαύρης επετείου που άνοιξαν οι πόρτες για τον Αττίλα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, μίλησε για εσχάτη προδοσία.

«Ένα καθήκον το οποίο επιβάλλει την απόδοση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία ενάντια στην παρανομία και ένα δεύτερο καθήκον να ενθυμούμαστε ότι όσοι αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία οδηγούν τη χώρα στα έσχατα που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε και, μιλώντας για έσχατα, μιλώ και για εσχάτη προδοσία βεβαίως, διότι αυτό που συνέβη στις 15 Ιουλίου δεν ήταν παρά μια οργανωμένη εναντίον της Δημοκρατίας ενέργεια της χούντας των Αθηνών με όσους εκ των Κυπρίων συνέργησαν ή συνεργάστηκαν. Έχει πλέον εμπεδωθεί η Δημοκρατία, δεν παρατηρούνται βίαιες αντιδράσεις όπως το παρελθόν. «Υπάρχουν οι διαφωνίες πολλές φορές μπορεί να είναι έντονες αλλά δεν χαρακτηρίζονται από ασέβεια προς τη Δημοκρατία».

Τον επιμνημόσυνο λόγο, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκφώνησε ο Χρίστος Ιακώβου διευθυντής ΚΥΚΕΜ, σημειώνοντας πως «μνημονεύοντας τους νεκρούς του πραξικοπήματος και ευλαβικώς υποκλινόμενοι στη θυσία τους τιμούμε την ελευθερία, την πολιτική και την εθνική μας αξιοπρέπεια, τιμούμε τη Δημοκρατία, η οποία ας μη ξεχνούμε ότι χωρίς πραξικόπημα δεν θα υπήρχε η εισβολή».

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, Μεταξύ άλλων στεφάνια καταθέσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στεφάνι κατατέθηκε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, νυν και πρώην αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, σωματεία και οργανώσεις, καθώς και συγγενείς των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος.

Στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, ενώ η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Σε άλλο χώρο του κοιμητηρίου τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των καταδρομέων και εθνοφρουρών που πέθαναν «σε διατεταγμένη υπηρεσία» κατά το πραξικόπημα. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, η οποία κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και οι βουλευτές του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, καθώς και συγγενείς θανούντων.

Hot this week

ΚΑΙΡΟΣ: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες – Βελτίωση την Κυριακή

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Ασφαλής η Κύπρος – Ποιες χώρες είναι επικίνδυνες

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη...

SMS ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Iκανοποιημένος ο Υπουργός (Βίντεο)

Η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή προειδοποιητικών SMS πραγματοποιήθηκε σήμερα στην...

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Mόλις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να λήξει ο πόλεμος με το Ιράν

Ο Λευκός Οίκος μόλις ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την...

LA FIESTA ESCÉNICA: Νέες ημερομηνίες για το υπερθέαμα από την Ισπανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από την Ισπανία ετοιμάζεται να παρουσιαστεί...

Topics

ΚΑΙΡΟΣ: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες – Βελτίωση την Κυριακή

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Ασφαλής η Κύπρος – Ποιες χώρες είναι επικίνδυνες

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη...

SMS ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Iκανοποιημένος ο Υπουργός (Βίντεο)

Η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή προειδοποιητικών SMS πραγματοποιήθηκε σήμερα στην...

LA FIESTA ESCÉNICA: Νέες ημερομηνίες για το υπερθέαμα από την Ισπανία λόγω της έκρυθμης κατάστασης

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από την Ισπανία ετοιμάζεται να παρουσιαστεί...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση των Πεζοδρόμων Λήδρας – Ονασαγόρου

Η ανάπλαση των Πεζοδρόμων Λήδρας – Ονασαγόρου μπαίνει σε...

ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Ενεργοποιείται η τηλεκπαίδευση – Κλειστά τα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε το κλείσιμο των...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων ανά επαρχία

Ξεκίνησε πριν από λίγο (4.30) η παγκύπρια δοκιμαστική αποστολή...

Related Articles

Popular Categories