25.9 C
Nicosia
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήNEWSΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13: Μέρα γρουσούζικη ή απλώς άλλη μια δικαιολογία;

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13: Μέρα γρουσούζικη ή απλώς άλλη μια δικαιολογία;

-

Όσοι επιλέγουν να είναι επιθετικοί ή αλλοπρόσαλλοι στην καθημερινότητά τους, βρήκαν την τέλεια κάλυψη: Τρίτη και 13. Για όλα φταίει ο αριθμός, όχι αυτοί. Σαν να τους απενοχοποιεί το ημερολόγιο. Σαν να τους δίνει άδεια να γκρινιάζουν, να νευριάζουν, να παρεξηγούνται… με το παραμικρό.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Χθες, σήμερα, αύριο… όλες οι μέρες είναι ίδιες, αν δεν βάλουμε λίγο χιούμορ και καλοσύνη στη ζωή μας. Δεν φταίει ούτε η Τρίτη, ούτε το 13. Φταίει που έχουμε ξεχάσει να χαμογελάμε, να χαλαρώνουμε, να ακούμε λίγο παραπάνω και να συγχωρούμε λίγο πιο εύκολα. Προσωπικά, αν μια μέρα θα ήθελα να τη «στολίσω» με κάτι, θα ήταν με μια καλή κουβέντα, όχι με μια προκατάληψη.Πόσες φορές άκουσα «Πρόσεχε, είναι Τρίτη και 13» και πόσες φορές χαμογέλασα σιωπηλά. Όχι γιατί αγνόησα όσα μου έλεγαν, αλλά γιατί κάποια στιγμή συνειδητοποίησα κάτι σημαντικό: η μέρα δεν φέρνει την ατυχία, αν δεν της το επιτρέψω εγώ.

Δεν θέλω να ζω με φόβους που δεν είναι δικοί μου. Δεν θέλω να φορτώνω μια μέρα με άσχημες προσδοκίες, μόνο και μόνο επειδή το λέει η παράδοση ή η δεισιδαιμονία. Αντί να αποφεύγω πράγματα, προτιμώ να τα τολμώ. Αντί να φοβάμαι την ατυχία, επιλέγω να εστιάζω σε όσα μπορώ να κάνω για να αλλάξω τη μέρα μου προς το καλύτερο.

Για μένα, η Τρίτη και 13 δεν είναι γρουσούζικη. Είναι απλώς μια ακόμη μέρα, γεμάτη δυνατότητες. Αν επιλέξω να τη ζήσω όμορφα, θα με ανταμείψει. Αν τη δω ως εμπόδιο, θα γίνει τέτοιο. Όλα ξεκινούν από μέσα μου. Κι αυτό, ειλικρινά, μου δίνει ελπίδα.

Η Τρίτη θεωρείται αρνητική ημέρα για διάφορους λόγους. Στην ελληνική παράδοση, συνδέεται με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, η οποία έγινε Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Αν και αυτή η ερμηνεία είναι «υστερογενής», όπως σημειώνει ο θεμελιωτής της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης, η κακή φήμη της Τρίτης καταγράφεται τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα (1164 μ.Χ.).

Από αστρολογικής άποψης, η Τρίτη θεωρείται ημέρα του πλανήτη Άρη – θεού του πολέμου και της σύγκρουσης. Σε συνδυασμό με τον Κρόνο, πλανήτη της αυστηρότητας και των εμποδίων, η ημέρα αποκτά «βαρύ» ενεργειακό φορτίο, και έτσι η πρόληψη απλώνεται σε όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε είναι η «κακιά ώρα». Ο αριθμός 13 φέρει επίσης αρνητικό συμβολισμό. Αντίθετα από το 12 – αριθμό που σχετίζεται με την τάξη και την πληρότητα (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 μήνες, 12 μαθητές, 12 Ιμάμηδες) – το 13 θεωρείται ότι διαταράσσει την ισορροπία. Αντιπροσωπεύει το «άγνωστο» και την έναρξη ενός νέου, αβέβαιου κύκλου. Αυτή η ανησυχία οδήγησε στην ταύτισή του με την κακοτυχία.

Στις ισπανόφωνες χώρες, η φράση «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι») συνοψίζει την αποφυγή σημαντικών αποφάσεων εκείνη την ημέρα. Οι προληπτικοί αποφεύγουν επίσης να ξεκινούν δουλειές, αρραβώνες ή νέες δραστηριότητες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι για τους Εβραίους, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα. Στο βιβλίο της Γένεσης, η λέξη «καλόν» εμφανίζεται δύο φορές κατά τη δημιουργία της τρίτης ημέρας (στιχ. 10 και 13), κάτι που θεωρείται θετικό σημάδι και ευλογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: