Η εκστρατεία «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ» αναδεικνύεται ως μια ουσιαστική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, απαντώντας δυναμικά σε ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Κύπρο. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποτυπώνουν μια αυξητική τάση των αναφορών, οι οποίες ανήλθαν σε 1.860 από το 2017 έως σήμερα, καταδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση δράση.
Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, περισσότερες από 1.860 αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχουν καταγραφεί στην Κύπρο από το 2017 μέχρι σήμερα, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητική τάση. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ», η οποία έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Για το 2024, μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν 258 αναφορές που αφορούν συνολικά 263 παιδιά.
Η εκστρατεία διοργανώνεται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, που τιμάται στις 18 Νοεμβρίου, και αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια της Αστυνομίας Κύπρου, του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου, του Συμβουλίου «Φωνή» και του «Χαμόγελου του Παιδιού». Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ενημέρωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, ενισχύοντας την προστασία και τη στήριξη των θυμάτων.
Το 2015, με βάση την σχετική νομοθεσία, άρχισε την λειτουργία της η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, η οποία έχει αρμοδιότητα να τηρεί μητρώο για τους σεξουαλικούς παραβάτες κατά ανηλίκων, να αξιολογεί τον βαθμό επικινδυνότητας τους και να καταρτίζει προγράμματα εποπτείας, ελέγχου και επανένταξης των ατόμων αυτών.
Συγκεκριμένα ο Αρχηγός της Αστυνομίας, σημείωσε ότι από το 2017, όταν πρωτοσυστάθηκε η Ανακριτική Ομάδα για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, υπήρξαν 138 αναφορές το 2017, 167 το 2018, 211 το 2019, 197 το 2020, 278 το 2021, 303 το 2022, και 315 το 2023.
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα την αυξητική τάση του φαινομένου, ενώ αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για μια συνεχιζόμενη και ενισχυμένη προσπάθεια για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο.