22.8 C
Nicosia
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ: Aνοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί το...

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ: Aνοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί το κοινό -(Φώτο-Βίντεο)

-

To μεγαλεπήβολο έργο, το Πλανητάριο Κύπρου Ταμασού και Ορεινής το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό.

Το πλανητάριο έχει ανεγερθεί στην Ταμασσό, δίπλα από τη Μητρόπολη της περιοχής, η οποία διαθέτει επίσης αρχαιολογικά μνημεία από την ύστερη εποχή του χαλκού και κυρίως από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για το πρώτο πλανητάριο στην Κύπρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο της αστρονομίας λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού και της εγγύτητας με την έρημο της Σαχάρας. Τις πόρτες του για το κοινό ανοίγει αύριο Κυριακή 4 Ιουνίου ενώ τα εγκαίνια θα τελέσει σήμερα Σάββατο στις 19.00 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο αποτελεί ένα όραμα του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα και του επιχειρηματία και ακαδημαϊκού Βιάτζεσλαβ Ζαρένκοφ, με στόχο την ανάπτυξη των επιστημών και την συνεισφορά τους στην κοινότητα.Στο πλαίσιο των εγκαινίων, στο πλανητάριο τα παρευρεθεί ο πυρηνικός αστροφυσικός της NASA, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος αύριο Κυριακή στις 18:30 θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Επιστροφή στη Σελήνη».

Να επισημανθεί, ότι το αστεροσκοπείο θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε ερευνητές αλλά και σε άτομα που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το διάστημα καθώς και σε σχολεία της Κύπρου και του εξωτερικού. Το αστεροσκοπείο στελεχώνεται από το Interstellar Institute με έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φερέγγυα πληροφόρηση.Το Πλανητάριο Κύπρου είναι 180 περίπου θέσεων με δέκα προβολείς τελευταίας τεχνολογίας,οι οποίοι εγγυώνται ένα πολυθεματικό ψυχαγωγικό και επιστημονικό υπερθέαμα.

Επιπλέον , εικόνες από τα τηλεσκόπια , αστεροσκοπεία και άλλα πλανητάρια της γης , με τα οποία το πλανητάριο Κύπρου είναι συμβεβλημένο , θα προβάλλονται «ζωντανά» στον υπερσύγχρονο θόλο του πλανηταρίου και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν εικόνες από εκλείψεις, μετεωρίτες , τον έναστρο ουρανό όπως φαίνεται από το νότιο ημισφαίριο και άλλα φαινόμενα που είναι ορατά μόνο από συγκεκριμένα σημεία της γης.

Το πλανητάριο θα λειτουργεί Τρίτη – Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 20:00 και Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 20:00.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: