fbpx
27.8 C
Nicosia
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ: «ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ...

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ: «ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ»

-

Ο Κύπριος σχεδιαστής Παντελής Παντελή εδώ και εικοσιτέσσερα περίπου χρόνια βρίσκεται στο μαγικό κόσμο της μόδας, ανάμεσα σε πατρόν, υφάσματα αλλά και πολλές προκλήσεις. Φέτος η πρόκληση, ήταν περισσότερη λόγω της πανδημίας και του απαγορευτικού. Τόσο η περσινή όσο και η φετινή χρονιά δεν κύλησε ομαλά τόσο για τον ίδιο αλλά και τους συνάδελφους του, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. Όμως, λόγω της αισιόδοξης πλευράς του ο γνωστός σχεδιαστής συνεχίζει να ονειρεύεται και να προγραμματίζει για τι μέλλει γενέσθαι στους επόμενους μήνες. Στην αποκλειστική συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει πλατφόρμα όπου οι Κύπριοι σχεδιαστές θα μπορούν να δείξουν τις δημιουργίες τους εν μέσω πανδημίας.

Πώς οι σχεδιαστές αντιμετωπίζουν την πανδημία όσον αφορά την μόδα;

Σίγουρα οι καιροί ήταν δύσκολοι και ο περασμένος χρόνος ήταν μια δοκιμασία για όλους. Γενικά και στο χώρο της μόδας και στο εξωτερικό, δεν ήταν λίγοι οι σχεδιαστές που έβαλαν λουκέτο στα ατελιέ τους και στα διάφορα brands. Την στιγμή που όλα ακυρώνονται οι εκδηλώσεις, οι γάμοι και διάφορα άλλα.

Θεωρείς ότι για όλους σας ήταν μια πρόκληση για να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα;

 Ήταν και μια πρόκληση και ήταν καιρός να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Κάποιοι έχουν κάνει ένα time out και άλλοι συνέχισαν να το «πολεμούν». Αυτοί που ζουν στο παλμό του σήμερα έχουν δημιουργήσει μια leisure συλλογή, κάτι που βλέπουμε να γίνεται συνέχεια και στο εξωτερικό. Μπορεί να είμαστε σπίτι αλλά θέλουμε και να ντυνόμαστε ωραία.

«Ετοιμάζω ένα καινούργιο concept, το οποίο θα ανακοινώσω στους επόμενους μήνες»

Να θεωρήσουμε ότι προετοιμάζεσαι για τους επόμενους μήνες;

Η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι ένας από τους σχεδιαστές που αποφάσισε να κάνει ένα time out και να κάνω μια αναθεώρηση το πώς θέλω να συνεχίσω, ή καλύτερα πώς θέλω να εξελιχτώ. Έχω αφιερώσει το χρόνο μου στο ακαδημαϊκό μέρος της ζωής μου, όπως ξέρει πολύς κόσμος, είμαι υπεύθυνος του BA Fashion στο Alexander College, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ταυτόχρονα ναι, ετοιμάζω ένα καινούργιο  concept, το οποίο θα ανακοινώσω στους επόμενους μήνες.

Λόγω της πανδημίας έως σχεδιαστής προσαρμόστηκες σε κάποια νέα σχέδια όσον αφορά τα κομμάτια της συλλογής σου;

Θεωρώ ότι η πανδημία είναι ένας λόγος που κάθε επάγγελμα έπρεπε να αναθεωρήσει για το πώς πρέπει να δουλεύει και πώς πρέπει να προσαρμοστεί γιατί εάν δεν το κάνεις υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντέξεις. Πρέπει να ενημερωνόμαστε για τα πάντα και να κάνουμε μια αναπροσαρμογή στο τρόπο που δουλεύουμε. Βασικά, ένα re-start εάν θέλεις. Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις, τι θέλει η αγορά αυτή τη στιγμή και να προσαρμοστείς.

Λόγω της θέσης σου, έως πρόεδρος των σχεδιαστών Κύπρου, υπάρχει κάποια μεταξύ σας βοήθεια για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κρίση;

Δυστυχώς όχι και αυτό είναι πρόβλημα για πολλούς.

Το κράτος σας παρέχει κάποια οικονομική βοήθεια όλους αυτούς τους μήνες;

Με δυσκολίες και δυστυχώς πολλοί σχεδιαστές δεν έχουν πάρει καμιά βοήθεια. Αρκετοί είχαν παραγγελίες που ακυρώθηκαν και τους έμειναν στοκ.

«Δυστυχώς πολλοί σχεδιαστές δεν έχουν πάρει καμιά βοήθεια. Αρκετοί είχαν παραγγελίες που ακυρώθηκαν και τους έμειναν στοκ».

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα της σεξουαλικής και λεκτικής παρενόχλησης είναι στην επικαιρότητα. Τέτοιες συμπεριφορές θεωρείς ότι υπάρχουν και στο χώρο του μόντελιγκ;

Προσωπικά δεν έχω έρθει σε επαφή με τέτοιο θέμα, αλλά έχω ακούσει αρκετές ιστορίες στο παρελθόν. Όμως, έχω ζήσει, το να με προσελκύσουν άτομα με άλλο τρόπο νομιζόμενοι ότι μπορώ να τους βοηθήσω, εάν πρόσφεραν κάτι. Επειδή, είμαι αυτός που είμαι, δεν ανταποκρίθηκα, οπότε έδινα συμβουλές μόνο για το πώς να είναι αξιοπρεπής και να μην πουλήσουν τον εαυτό τους. Δυστυχώς, στον καλλιτεχνικό χώρο ήταν ένα τακτικό παιχνίδι που ξέραμε και δεν μιλούσαμε. Και τώρα έγινε ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή.

Πώς σχολιάζεις αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που κάποιοι «εισβάλλουν» στο χώρο της μόδας και ονομάζονται σχεδιαστές χωρίς ωστόσο να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα;

Παλιά με ενοχλούσε, αλλά μετά σκέφτηκα ότι ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και χωράει τους πάντες. Θεωρώ ότι ο καθένας μας έχει φωνή και εάν θέλει να πει κάτι είναι δικαίωμα του. Θεωρώ όμως ότι τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους επαγγελματίες και να προωθούν αυτούς που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και όχι αυτούς που δεν τα έχουν.

Θεωρείς ότι ένας σχεδιαστής μόδας γεννιέται;

Θεωρώ ότι γεννιόμαστε όλοι με κάποια καλλιτεχνική κλήση. Είναι αναλόγως με τα αισθήματα που έχουμε μεγαλώνοντας και ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάρουμε. Εγώ για παράδειγμα έχει από εφτά χρόνων που ασχολούμαι, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών μου.

Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το μέλλον της μόδας στα επόμενα χρόνια;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς που βρίσκονται στο χώρο της μόδας. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Γι’ αυτό άλλωστε γίνονται και πολλές συζητήσεις τελευταίως. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν μέσα στο χώρο της μόδας, και τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξουν.

«Ετοιμάζεται μια πλατφόρμα που θα μπορέσει να βοηθήσει τους σχεδιαστές στην Κύπρο να δείξουν τη δουλειά τους».

Αρκετοί οίκοι μόδας του εξωτερικού προσπαθούν να παραμείνουν στην αγορά κάνοντας επιδείξεις μόδας με όσα μέσα μπορούν. Στην Κύπρο πόσο εφικτό είναι να γίνει αυτό;

Είναι αρκετά δύσκολο γιατί είναι μικρή η αγορά μας, αλλά είναι εφικτό. Μάλιστα ετοιμάζεται μια πλατφόρμα που θα μπορέσει να βοηθήσει τους σχεδιαστές στην Κύπρο να δείξουν τη δουλειά τους, δίχως να θέλουν να κάνουν ένα μικρό δάνειο για παραγωγές που στοιχίζουν υπέρογκα ποσά.

Μετά που θα τελειώσει η πανδημία πιστεύεις ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, ποιοι σχεδιαστές θα επιβιώσουν και ποιοι όχι;

Δυστυχώς ναι, και λέω δυστυχώς γιατί υπάρχουν ταλαντούχοι σχεδιαστές που απλώς δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο οικονομικό κόστος που χρειάζεστε για να βγάζουν συλλογές και να δημιουργούν. Εξάλλου, το ίδιο είχαμε πάθει και το 2013 με την κρίση που αναγκάστηκαν αρκετοί σχεδιαστές να κλείσουν τα ατελιέ τους.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν μέσα στο χώρο της μόδας, και τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξουν».

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: