fbpx
31.2 C
Nicosia
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ: Οκτώ στους δέκα πολίτες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν από...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ: Οκτώ στους δέκα πολίτες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν από αυτή την ασθένεια

-

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2004 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας με πρωτοβουλία της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων. Για το έτος 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τη σημασία της εύκολης πρόσβασης των ατόμων στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Αυτό προϋποθέτει δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα συνέβαλαν στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από το έτος 2014 μέχρι σήμερα- δηλαδή εντός 8 ετών- έχουν λάβει αγωγή με τα νέα θεραπευτικά σχήματα, 13.322 άτομα.

Ανησυχητικά, όμως, είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο “σκοτάδι”, αφού 8 στους 10 πολίτες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα “σιωπηλή νόσο” και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα.

Τρόποι προστασίας που μειώνουν τη πιθανότητα επιμόλυνσης από ηπατίτιδα είναι:

  • Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β,
  • Λήψη προφυλάξεων κατά την σεξουαλική επαφή,
  • Τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας,
  • Χρήση βελονών μιας χρήσης.

Οι δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης στη χρόνια ηπατίτιδα Β και C έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Η εξάλειψη της ηπατίτιδας συνιστά προτεραιότητα για τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας. Στρατηγικός στόχος της χώρας μας, βάση των συστάσεων του ΠΟΥ, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης είναι σταδιακή διαχείριση της ηπατίτιδας, ο έλεγχος και τελικώς η εκρίζωση της μέχρι το 2030.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΟΜΨΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Εννέα Κύπριες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν την κυπριακή παράδοση-Όλα τα...

Μια μοναδική εκδήλωση πραγματοποιείται με εννέα καταξιωμένες Κύπριες σχεδιαστές παρουσιάζοντας μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής ενδυμασίας εμπνευσμένες από υλικά της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας του...