ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ
Στις φυλακές, τα σίδερα θα στείλουν τον 82χρονο παππού που πυροβόλησε τον κλέφτη που εισήλθε παράνομα στο σπίτι του με σκοπό να τον ληστέψει. Το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά με τη φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, και τα σχόλια να εκφράζουν κυρίως υποστήριξη προς τον ηλικιωμένο άνδρα. Ενδεχομένως, ο παππούς, σε μια στιγμή φόβου, αντέδρασε υπερβολικά, κρατώντας το κυνηγετικό του όπλο, προσπαθώντας να προστατεύσει τον εαυτό του και τα λίγα που του έμειναν. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι η φυλάκισή του.
Η περίπτωση του 82χρονου παππού αντικατοπτρίζει ένα δύσκολο δίλημμα σχετικά με την αυτοάμυνα και τα όρια της νόμιμης αμυντικής αντίδρασης. Η ανάγκη για αυτοάμυνα είναι κατανοητή, ειδικά όταν κάποιος αντιμετωπίζει απειλή ή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η νομική αντιμετώπιση των περιστάσεων αυτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας της χρήσης βίας.
Πρέπει να τηρούμε τους νόμους. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους νόμους, μέχρι να τους αλλάξουμε, όταν δεν είναι σωστοί. Πρέπει και οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο κατοχυρώνει την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, πόσοι από εμάς τηρούμε κατά γράμμα τους νόμους;
Γιατί, εκεί, κάποια θέματα χρειάζονται έρευνα, επεξεργασία, δικαστήρια που παίρνουν αναβολή, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία, και η ζωή συνεχίζεται με κάποιους να παραμένουν έξω από τις φυλακές, τα σίδερα; Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταδικάζεται ένας άνθρωπος, και στην προκειμένη περίπτωση, ένας 82χρονος. Ο άνθρωπος το παραδέχτηκε, τουλάχιστον είχε την τόλμη να το πράξει, δείχνοντας ειλικρινή μεταμέλεια. Πόσοι από όλους αυτούς που ενδεχομένως να έπραξαν κάποιο αδίκημα, το έκαναν;
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις, η δικηγόρος του 82χρονου δεν μπορεί να εφεσιβάλλει την κατηγορία, διότι υπήρξε παραδοχή του αδικήματος, ενώ η ποινή των δυόμισι ετών κρίνεται χαμηλή για το συγκεκριμένο αδίκημα. Όμως, θα εφεσιβάλλει την αναστολή της ποινής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι νόμοι, τελικά, φτιάχνονται για τους λίγους; Η ερώτηση που θέτει το κοινό είναι αν οι νόμοι, τελικά, διαμορφώνονται προς όφελος ενός εκλεκτικού ή λίγων ανθρώπων. Εάν κάποιοι έχουν τη δυνατότητα, σε στιγμή φόβου, να χρησιμοποιήσουν τη βία για την αυτοάμυνα, ενώ άλλοι, διαθέτοντας ισχυρές νομικές ομάδες, δεν βρίσκονται ποτέ στη φυλακή για τα εγκλήματά τους, τότε οι ανισότητες του συστήματος είναι εμφανείς.
Το χειρότερο σενάριο είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών, ανεξαρτήτως του ποιοι είναι ή τι έχουν κάνει. Ωστόσο, όταν κάποιος εισβάλλει παράνομα στο σπίτι κάποιου άλλου, η αντίδραση του κατοίκου μπορεί να είναι προσπάθεια αυτοάμυνας για την προστασία της περιουσίας του και του ίδιου. Αυτή ήταν και η ενέργεια του 82χρονου παππού…