25.6 C
Nicosia
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Στους Victor Ambros και Gary Ruvku το φετινό βραβείο

ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Στους Victor Ambros και Gary Ruvku το φετινό βραβείο

-

Η απονομή του φετινού Νόμπελ Ιατρικής στους Victor Ambros και Gary Ruvkun για την ανακάλυψη του microRNA και τον ρόλο τους στη μετα-μεταγραφική γονιδιακή ρύθμιση αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη βιολογία και την ιατρική.

Τα microRNA είναι μικρά, μη κωδικοποιητικά μόρια RNA που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων μετά τη μεταγραφή, επιδρώντας σε διαδικασίες όπως η ανάπτυξη, η διαφοροποίηση των κυττάρων, και η απόκριση σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Η ανακάλυψη έχει βαθιές επιπτώσεις για την κατανόηση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Με την κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων τα microRNA ελέγχουν την γονιδιακή έκφραση, οι επιστήμονες έχουν νέες δυνατότητες για τη δημιουργία καινοτόμων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Η συμβολή των Ambros και Ruvkun στο πεδίο έχει ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα της μοριακής βιολογίας, καθιστώντας την ανακάλυψή τους θεμέλιο για πολλές εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική.

Ο Gary Bruce Ruvkun είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ανακάλυψε τον μηχανισμό μέσω του οποίου το lin-4, το πρώτο microRNA (miRNA) που ανακαλύφθηκε από τον Victor Ambros, ρυθμίζει τη μετάφραση των στοχευμένων αγγελιαφόρων RNA (mRNAs) μέσω της ατελούς ζεύξης βάσεων με αυτούς τους στόχους, και ανακάλυψε το δεύτερο miRNA, το let-7, το οποίο είναι διατηρημένο σε όλη την εξελικτική γραμμή των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Αυτές οι ανακαλύψεις σχετικά με τα miRNA αποκάλυψαν έναν νέο κόσμο ρύθμισης του RNA σε μια απαράμιλλη κλίμακα μικρού μεγέθους, καθώς και τον μηχανισμό αυτής της ρύθμισης. Επίσης, ανακάλυψε πολλές πτυχές της σήμανσης που σχετίζεται με την ινσουλίνη στη ρύθμιση της γήρανσης και του μεταβολισμού. Το 2019 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.

Ο Victor R. Ambros είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Γουόρτσεστερ της Μασαχουσέτης. Γεννήθηκε στο Νέα Χαμσάιρ ενώ ο πατέρας του ήταν πρόσφυγας από τον πόλεμο της Πολωνίας και ο ίδιος μεγάλωσε σε μια μικρή γαλακτοκομική φάρμα στο Χαρτλαντ του Βερμόντ, σε οικογένεια με οκτώ παιδιά, και πήγε σχολείο στο Γυμνάσιο Woodstock Union.

Έλαβε το πτυχίο του στη Βιολογία από το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) το 1975 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1979 στο ίδιο ίδρυμα, υπό την επίβλεψη του Νόμπελ βραβευθέντα David Baltimore. Ο Ambros συνέχισε την έρευνά του στο ΜΙΤ ως ο πρώτος μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του μελλοντικού βραβευθέντα με Νόμπελ H. Robert Horvitz.

Έγινε μέλος της σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 1984 και μετακόμισε στο Κολέγιο Ντάρτμουθ το 1992. Λίγο αργότερα εντάχθηκε στη σχολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης το 2008 και κατέχει επί του παρόντος τον τίτλο του Καθηγητή Silverman στις Φυσικές Επιστήμες στο πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής, που χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην φοιτητή του στο Κολέγιο Ντάρτμουθ, Howard Scott Silverman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΥΠΡΟΣ: Ψηλή θερμοκρασία – Βροχές αναμένονται από την Παρασκευή

Η θερμοκρασία συνεχίζει να παραμένει υψηλή, με το θερμόμετρο να φτάνει σήμερα πάνω από τους 30°C σε πολλές περιοχές. Ωστόσο το μεσημέρι και...