fbpx
20.2 C
Nicosia
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΜAΡΙΟΥΠΟΛΗ: «Έπεσε» η σημαντική πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας – Ανταλλαγή αιχμαλώτων

ΜAΡΙΟΥΠΟΛΗ: «Έπεσε» η σημαντική πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας – Ανταλλαγή αιχμαλώτων

-

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία έλαβε τέλος, αφού η Μαριούπολη «έπεσε». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πόλη – λιμάνι αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την πρώτη ημέρα του πολέμου, ενώ τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο Azovstal απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η μάχη στη Μαριούπολη έληξε την Τρίτη, πολύ μετά την καταστροφή της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στη χαλυβουργία Azovstal απομακρύνθηκαν προς τα ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι συνάδελφοί τους που κρατούσαν αντίσταση σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

Διακόσιοι εξήντα πέντε oυκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal, τελευταίο προπύργιο της Ουκρανικής αντίσταση στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση για την κατάσταση της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

«Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών», διευκρίνισε.

Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία. Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες» ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί, που «εκπλήρωσαν» την αποστολή τους, βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ έκανε, επίσης, λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά».

«Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε στο Telegram. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να οχυρώνουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του νότου που κατέλαβαν στις αρχές της εισβολής τους. Η Ουκρανία επεξεργάζεται τα «επόμενα στάδια» της εκκένωσης των μαχητών από το Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ιρίνα Βερέστσουκ στο Telegram.

«Για να σωθούν ζωές, 52 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μας απομακρύνθηκαν χθες (σ.σ. Δευτέρα). Αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά κατέληξε λέγοντας: «Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά».

Πηγή:in.gr

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: