17.4 C
Nicosia
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΜΑΡΙ: Με την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουν οι υπαίτιοι να...

ΜΑΡΙ: Με την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουν οι υπαίτιοι να κοιτάξουν στα μάτια τους δικούς τους ανθρώπους-Δεκατρία χρόνια μετά…

-

Δεκατρία χρόνια μετά, τιμήθηκαν σήμερα οι 13 ήρωες που θυσιάστηκαν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, στις  11 Ιουλίου του 2011, παλεύοντας με αυταπάρνηση ενάντια στην ολιγωρία και την ανευθυνότητα της Πολιτείας.

Κάθε χρόνο, στις 11 Ιουλίου, όπως και κάθε χρόνο πλέον τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο τους, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουν οι υπαίτιοι να κοιτάξουν στα μάτια τους δικούς τους ανθρώπους. Στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, βουλευτές και αξιωματούχοι του κράτους.

Ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της σημερινής δέησης των 13 ηρώων

«…να σας κοιτάξω στα μάτια και να εκφράσω τις ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία».

«Η θυσία αυτών των ηρώων πρέπει να μας υπενθυμίζει την αξία της ζωής και την ευθύνη που έχουμε να την προστατεύει η πολιτεία. Δεν αρκεί μόνο να θυμόμαστε με λόγια. Χρειάζεται από όλους να διασφαλίσουν ότι  η ασφάλεια και η υπευθυνότητα θα είναι πάντα αξίες αδιαπραγμάτευτες.

Για 13η χρονιά το πρωινό της 11ης Ιουλίου είναι βουβό και πένθιμο. Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους 13 αδικοχαμένους ηρωομάρτυρες, που έφυγαν από τη ζωή εκείνο το μοιραίο ξημέρωμα. Βρισκόμαστε εδώ, για να αποδώσουμε τις δέουσες τιμές στους ήρωες μας και την ίδια ώρα, για εμένα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σας κοιτάξω στα μάτια και να εκφράσω τις ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία.

Είμαι εδώ μαζί σας, ανάμεσά σας, και δίπλα σας, εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού, για να μεταφέρω την ειλικρινή υπόσχεση ότι η θυσία των δικών σας ανθρώπων έγινε το αμετάβλητο σημείο αναφοράς για την υπευθυνότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν ανθρώπινες ζωές.

Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011 οφείλεται σε μια αλληλουχία λαθών, ενεργειών και συμβάντων που έχουν ένα κοινό σημείο- πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς: Την έλλειψη έγνοιας και μέριμνας, την οποία όφειλαν να επιδείξουν πολλοί από όσους βρίσκονταν στα ανώτατα επίπεδα της διοικητικής, στρατιωτικής και πολιτικής ιεραρχίας. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, η Πολιτεία, το Κράτος έμεινε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο στα μάτια των πολιτών του, στα μάτια όλων εσάς».

Από το ετήσιο μνημόσυνο δεν έλειπε η μητέρα των δίδυμων αλλά και η αδελφή τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ετήσιο μνημόσυνο δεν πρέπει να είναι μόνο μια πράξη τιμής προς τους 13 ήρωες, αλλά και μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβούν παρόμοιες τραγωδίες. Η θυσία τους θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας ως σύμβολο αλτρουισμού, ηρωισμού και αυταπάρνησης.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: