Ένα επίκαιρο και συγκλονιστικό ρεπορτάζ με θύματα πέντε γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους και κατάγγειλαν επίσημα τους προϊστάμενους τους, δημοσίευσε σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο δημοσιογράφος Μάριος Δημητρίου.
Ο Μάριος Δημητρίου, συνομίλησε με την εμπειρογνώμονα σε θέματα φύλου Δρ. Άννα Πηλαβάκη όπως κατέγραψε η ίδια τις υποθέσεις. Οι δηλώσεις της προέδρου, του Ιδρύματος Προώθησης Ισότητας «Υπατία», Άννα Πηλαβάκη έγιναν με αφορμή τη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας 22ας Μαρτίου 2021 στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, της κοινής πρότασης νόμου των βουλευτίνων Μαριέλλας Αριστείδου, Αννίτας Δημητρίου, Ξένιας Κωνσταντίνου, Σάβιας Ορφανίδου και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.
Πέντε υποθέσεις που η κάθε μια έχει την δική της ιστορία. Περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν ενώ σε όλες έλειπε η ψυχολογική και άλλη στήριξη. Υποθέσεις που καταγγέλθηκαν αλλά στο τέλος το θύμα…πήρε απλά την απόλυσή του.
«Η Δήμητρα είναι 28 χρονών, ελεύθερη, εργάζεται ως γραμματέας σε ένα μικρό κοινοτικό συμβούλιο και είναι μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η σεξουαλική παρενόχληση έγινε από τον προϊστάμενο της και ξεκίνησε τον δεύτερο χρόνο που εργαζόταν και περιλάμβανε μηνύματα, αγγίγματα, χάδια, κομπλιμέντα, προσπάθεια να την αγκαλιάσει, να τη φιλήσει και γινόταν όλο και περισσότερο επίμονος και σε όλα αυτά έδειξε ανοχή για δυο χρόνια, πριν προχωρήσει σε καταγγελία. Κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση στον συνδικαλιστή της, αλλά δεν ενθαρρύνθηκε ή καθοδηγήθηκε να προχωρήσει την καταγγελία της σε επίσημο θεσμό διερεύνησης. Δεν είχε καμιά στήριξη από την ημέρα που ανέφερε τη σεξουαλική παρενόχληση και μετά. Αισθάνεται απογοητευμένη από τους χειρισμούς της συνδικαλιστικής της οργάνωσης για τη μη στήριξη και αποθάρρυνση της. Τελικά έκανε καταγγελία στην Αστυνομία το 2013, αλλά η δίκη ολοκληρώθηκε το 2018 με την καταδίκη του θύτη. Και στο μεταξύ το θύμα για έξι χρόνια βίωνε τα εκδικητικά μέτρα του εργοδότη της, επειδή τον κατήγγειλε. Μετά την επίσημη καταγγελία άρχισαν οι εκδικητικές ενέργειες εναντίον της από τον κοινοτάρχη, με αυθαίρετη μείωση μισθού, ριζική αλλαγή και υποβάθμιση καθηκόντων, αλλαγή χώρου εργασίας, καθυστερήσεις στην πληρωμή της, καθυστέρηση στην έγκριση αιτημάτων ετήσιων αδειών της για να την εξαναγκάσει να παραιτηθεί. Επιπρόσθετα, προκάλεσε και ζημιές στο αυτοκίνητό της με γδαρσίματα και καταστροφή των λάστιχων του». Έλειπε η ψυχολογική και άλλη στήριξη.
«Η Αθηνά είναι 41 χρονών παντρεμένη με δυο παιδιά, λοχίας στο Υπουργείο Άμυνας. Δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενό της και αυτή αφορούσε λεκτική και μη λεκτική, όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος συντεχνίας, αποτάθηκε στο Γραφείο Γυναικών συντεχνίας και δηλώνει ικανοποιημένη για την πληροφόρηση και στήριξη που βρήκε. Το ίδιο ευχαριστημένη δηλώνει και από τους αστυνομικούς που έκανε την καταγγελία. Δηλώνει και αυτό το θύμα ότι αυτό που της έλειπε ήταν η ψυχολογική στήριξη. Δικαιώθηκε στο Δικαστήριο και αυτή η περίπτωση.
Η Νικολέττα είναι 37 χρονών γραμματέας σε ένα μικρό κοινοτικό συμβούλιο, παντρεμένη χωρίς παιδιά όταν δέχθηκε τη σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενο της. Αυτή αφορούσε λεκτική και μη λεκτική, με διάφορες πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος της, σχόλια σεξουαλικής φύσης, ερωτήσεις για την προσωπική της ζωή, προτάσεις σεξουαλικής φύσης, χειρονομίες, πίεση σύναψης ερωτικών σχέσεων και έκθεση σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Ανέφερε ότι του έδειχνε φανερά την ενόχλησή της αναφορικά με τις πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης που δεχόταν και ότι προσπαθούσε να τον αποτρέψει. Ενημέρωσε τον συντεχνιακό της ο οποίος δεν την καθοδήγησε τι να κάνει και ούτε ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει αν συνεχίζεται η σεξουαλική παρενόχληση ή όχι και δεν ανέλαβε καμιά πρωτοβουλία ο ίδιος, αφήνοντάς την εγκαταλελειμμένη. Δηλώνει μη ικανοποιημένη για την πληροφόρηση και στήριξη που βρήκε από την οργάνωσή της. Η υπόθεση καταγγέλθηκε το 2012 και ολοκληρώθηκε η δίκη τέλος του 2017 με τη δικαίωσή της στο Δικαστήριο». Όχι μόνο παρενοχλήθηκε, αλλά…και απολύθηκε!
«Η Βίκυ είναι 54 χρονών διαζευγμένη (43 χρονών όταν δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση) μητέρα ενός παιδιού, γραμματέας σε μια μικρή συνδικαλιστική οργάνωση. Δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από ηγετικό στέλεχος της συντεχνίας που εργαζόταν και αυτή αφορούσε λεκτική και μη λεκτική. Άρχισε με διάφορα σημειώματα σεξουαλικού περιεχομένου τα οποία άφηνε στο γραφείο της, κακόγουστα αστεία ή σχόλια, έκθεση εικόνων και σχολίων σεξουαλικού περιεχομένου, διάφορες προτάσεις για ραντεβού, σεξουαλικά υπονοούμενα, ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική ζωή της, ερωτήματα για την ερωτική της ζωή και με πιέσεις για σύναψη ερωτικού δεσμού. Μετά τη σταθερή άρνησή της να ενδώσει στις προτάσεις του, έγινε πιο επίμονος και η όλη στάση του συνεχίστηκε και εντάθηκε στη διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων της απασχόλησής της. Το θύμα κατάγγειλε τον θύτη προφορικά στον πρόεδρο της συντεχνίας και σε συναδέλφους του και μετά γραπτώς με επιστολή της προς τη συντεχνία. Πριν τεθεί σε αναγκαστική άδεια, της ζητήθηκε να αποσύρει το παράπονό της εναντίον του θύτη και αρνήθηκε. Ακολούθως, την απέλυσαν προφασιζόμενοι ότι ήταν ασεβής και ότι δεν έδινε στοιχεία. Το θύμα αισθάνεται ότι η συντεχνία της τη θυματοποίησε. Δυστυχώς η υπόθεση αυτή δεν κερδήθηκε στο Πρωτόδικο Δικαστήριο, γιατί κρίθηκε ότι απέτυχε να αποδείξει ότι παρενοχλείτο σεξουαλικά κατά την περίοδο 2003-2008. Έχει κάνει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και αναμένεται η απόφαση».
«Η Ανδριάνα, σήμερα 57 χρονών, δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση όταν ήταν 45 χρονών. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Είναι πτυχιούχος και σήμερα διευθύνει τη δική της επιχείρηση. Ήταν μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης και δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από αξιωματούχο της οργάνωσης. Η σεξουαλική παρενόχληση αφορούσε μηνύματα, τηλεφωνήματα, αγγίγματα, χάδια, ερωτήσεις και προτάσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Ανέχτηκε αυτή την κατάσταση δυο χρόνια και όταν τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, προχώρησε σε καταγγελία. Αισθάνεται ότι η οργάνωση της χειρίστηκε σωστά την καταγγελία της και δεν ένιωσε, σε καμιά περίπτωση, να μην γίνεται πιστευτή ή να θυματοποιείται δεύτερη φορά. Τόνισε επίσης, την εχεμύθεια που τήρησαν και τη στήριξη που είχε».